”Emme ole naisia ja miehiä, vaan koodareita ja suunnittelijoita!”
· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi
Intohimoinen koodikuiskaaja
Saija Saarenpää on valmistunut TTY:ltä tietotekniikan diplomi-insinööriksi, ja työskentelee Vincitillä itse valitsemallaan nimekkeellä ”Passionate Code Whisperer”, ”Intohimoinen koodikuiskaaja”. Saijalla on taustalla viisi vuotta todella värikästä kokemusta erilaisten projektien äärellä mobiilikoodauksesta desktopien sovelluskoodaukseen, ja hän opiskelee työn ohella Helsinki Design Schoolissa graafiseksi suunnittelijaksi. Osaamisen horisontaalinen skaala on laaja, ja Saija on todella innokas oppimaan uutta. Koodaamisen ohella Saija on opetellut 3D-mallinnusta, Photoshopin käyttöä, valokuvaamista ja peliohjelmointia. Erilaiset tietokonepelit laidasta laitaan ammuskelupeleistä agentti-hiiviskelypelien kautta Simsiin ovat saaneet Saijan innostumaan, ja erityisesti Assemblyyn osallistuminen on jäänyt mieleen yhtenä IT-uran kohokohdista.
Parasta IT-alassa ovat mahtavat projektit, itsensä haastaminen erilaisilla ongelmilla, teknologian mahdollistama ihmisten elämän laadun parantaminen sekä se, että jokainen päivä on erilainen. Haastavinta puolestaan on työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen. Älyllisesti haastava työ vaatii vastapainoksi paljon lepoa ja rentouttavia harrastuksia, joten toisinaan tulisi muistaa ja malttaa levätä vieläkin enemmän. Tietokoneella istumisen vastapainoksi Saijan harrastuksiin kuuluvatkin käsityöt, pianonsoitto, yli 1000 palan palapelien kokoaminen sekä legoilla rakentaminen, ja aikaisemmin myös yleisurheilu, etenkin pitkän matkan juoksu.
Tasavertainen kasvatus on antanut vahvat siivet
Saija ja hänen pikkuveljensä on kasvatettu niin, ettei ole erikseen tyttöjen ja poikien leikkejä tai pelejä, vaan sisarukset ovat sekä leikkineet yhdessä legoilla että pitäneet muotinäytöksiä barbeilla. Molempien suosikkiaktiviteetti oli koodaamiseenkin taipuvalla Commodore 64:llä pelaaminen, minkä myötä Saija myös valitsi koulussa atk-kursseja ja ohjelmointia. Ensimmäisen oman ohjelman valmistumisen myötä Saija oli myyty, sillä oli todella hienoa pystyä luomaan tyhjästä jotakin niin hienoa ja näkyvää.
Opiskeluaikoinaan Saija oli ainoa tai yksi harvoista naispuolisista alan kursseille osallistujista. Hän ei ole kuitenkaan koskaan kokenut, ettei kuuluisi alalle, tai että naisena alalla oleminen olisi jotenkin vaikeaa. Kaikesta tästä on kiittäminen tasavertaista kasvatusta, minkä myötä Saija on saanut itse päättää oman tiensä suunnan. Läheiset ovat olleet kannustavia, eikä lannistuskokemuksia matkan varrelle mahdu. Saija on aina saanut kaikki työpaikkansa omilla meriiteillään, eikä hänen sukupuolensa ole vaikuttanut suuntaan tai toiseen, vaan hänet on otettu mukaan työyhteisöihin tasavertaisena jäsenenä. Toki kaikenlaisia tarinoita kuulee, mutta toivottavasti naisia eriarvoistavat yritykset ja ihmiset ovat kuitenkin vähemmistössä.
Vaikka IT-ala sekä muut tekniset alat ovat usein miesvaltaisia, Saija ei koe, että alan ammattilaiset jakautuisivat sukupuolen mukaan naisiin ja miehiin, vaan osaamisen mukaan koodareihin ja suunnittelijoihin. IT-ala kaipaa monialaisempaa osaamista, sillä teknisen näkökulman laajentaminen esimerkiksi humaanisiin aloihin parantaa innovatiivisuutta. Teknisten taitojen lisäksi käyttäjälähtöisyys on avainasemassa, ja koodaajien ja suunnittelijoiden näkemysten yhdistelmästä muodostuu suurempi kokonaiskuva.
Vaikka monesti kuulee, että IT-alalla pärjääminen vaatii osakseen matemaattista lahjakkuutta, suurin osa alan tehtävistä tarjoaa mahdollisuuksia ilmankin. Tärkeintä on aito halu oppia sekä kyky loogiseen ajatteluun. Niiden yhdistelmä kantaa jo todella pitkälle, ja kaikki muu on plussaa, joten Saija kannustaa kaikkia alasta innostuneita naisia mukaan kokeilemaan. On mahtavaa, jos alalle saadaan lisää siitä innostuneita naisia!
Haastattelimme
Saija Saarenpää
Passionate Code Whisperer
Vincit