‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Alanvaihto oli elämäni paras päätös!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Paluu rakkaan teknologian pariin.

Pauliina Solanne taistelee kyberrikollisuutta vastaan hyvänä poliisina eli softakehittäjänä kyberturvallisuuden pelillistämisstartupissa HoxHuntissa. Koodaamisen maailma aukesi jo nuorena, mutta maailma ei ollut vielä mimmikoodarille valmis, vaan nettisivujen koodausta harrastava tyttö kohtasi koulukiusaamista ja vanhempien ymmärtämättömyyttä. Ulkoinen paine sai lopettamaan koodauksen hetkeksi, ja matka jatkui viestinnän opiskelun kautta tech-asiakkuuksien viestintäkonsultiksi ja viestintäjohtajaksi. Pääsy yhteiskunnalliseen keskusteluun ei kuitenkaan ollut mahdollista ilman ymmärrystä teknologian rakentumisesta, ja kaipuu ja kipinä päästä lähemmäksi aikaisemmin taakse jätettyä intohimoa sai ymmärtämään, ettei vielä ollut liian myöhäistä vaihtaa alaa.

Pauliina osallistui käytännönläheiselle ja intensiiviselle General Assembly -softakehittäjä-bootcampille Australian Melbournessa, mikä tarjosi loistavan mahdollisuuden todistaa onnistumistarinoita nollatiedoista nopeaankin alanvaihtoon koodauksen pariin. Monimuotoinen osallistujakunta muodostui laidasta laitaan taksikuskeista asianajajiin, miehistä naisiin ja nuorista vanhoihin. Konkreettisten taitojen opiskelu kesti aamusta yöhön, ja Pauliina heräsi yölläkin koodit mielessään. Myöhemmin Pauliina jakoi innostusta alasta vetämällä samaista kurssituotantoa kahden vuoden ajan. Pohtijaluonteinen Pauliina rakastaa arvoitusten ratkaisua ja nauttii päästessään sukeltamaan syvälle koodin ja loogisen päättelykyvyn syövereihin. Teknologian rakentumisen ymmärtäminen kietoutuu lisäksi turvallisuuden tunteeseen ja positiivisiin vaikuttamismahdollisuuksiin.

Homogeeninen ala tarvitsee osakseen diversiteettiä

Koodausala on vielä sukupuolijakaumaltaan homogeeninen, mistä viestii esimerkiksi se, ettei Pauliinalla ole toistaiseksi ollut vielä koskaan naispuolisia tiimikavereita alalla. Myös alan kulttuuri on Suomessa vielä miehinen ja matkaa tasa-arvoon on paljon. Siksi Pauliina kokee tärkeäksi olla murtamassa uskomuksia siitä, millainen “peruskoodari” on – koodari voi olla aivan kuka tahansa, joka rakastaa loogista päättelyä ja ongelmanratkaisua ikään, sukupuoleen tai kansallisuuteen katsomatta.

Ala tarvitseekin kaikenlaista diversiteettiä, ja naiskoodarit voivat tuoda paljon hyvää alalle erilaisella ajattelutavalla, empatialla ja pehmeydellä. On tärkeää saada lisää naisia innostumaan alasta ja pysymään alalla muuttamalla kulttuureita, asenteita ja rooleja, jotta naisilla olisi töissä hyvä ja turvallinen olla. Jo pienten tyttöjen tulisi kokea, ettei koodaamisen harrastaminen riipu sukupuolesta. Australiassa diversiteettiasioiden huomioiminen on yritys- ja käytännön tasolla arkipäivää, joten Suomeen palaaminen oli haastavaa, kun vastassa odottivatkin yllättävän vanhentuneet käsitykset ja käytännön toiminnan puute. Suomi voisikin ottaa mallia maailmalta, jotta naisten alalle tuleminen kävisi helpommaksi.

En olisi alalla ilman mahtavia mentoreita ja tukea

Naiset on kasvatettu tiettyyn täydellisyyden tavoitteluun, jolloin oman osaamattomuuden kestäminen on välillä äärimmäisen vaikeaa, ja oman osaamisen kyseenalaistaminen ja huijarisyndroomasta kärsiminen ovat arkipäivää etenkin uutena alalla. Kuitenkin myös seniorikoodarit kohtaavat jatkuvasti uutta, joutuvat oman mukavuusalueensa ulkopuolelle eivätkä osaa kaikkea. Tietämättömyys on osa pakettia, ja sen hyväksyminen heti alussa auttaa eteenpäin.

Pauliina kokee itsensä äärettömän onnekkaaksi saatuaan tukea mielettömiltä mentoreilta, työkavereilta ja vertaistovereilta, eikä hän olisi alalla ilman heitä. Alanvaihto koodaukseen on haastavaa, etenkin aloittavalla naiskoodarilla, ja avoin asioista puhuminen, tuntemusten ja kokemusten jakaminen sekä vertaistuki ovat avainasemassa. Pauliina kannustaa etsimään ja lähestymään mentoria, sillä alalla pitkään olleet rakastavat jakaa tietämystään ja puhua intohimoisesti aiheesta. Kyseessä on todellinen win-win-tilanne. Nykyisen tiimin upeiden kollegojen kanssa ei ole tarvinnut jäädä yksin, vaan aina on voinut kysyä ja saada oppimiseen ja kasvuun johtaneita neuvoja ja apua. Tiimin tärkeys ja tuki on korvaamatonta.

Elämäni paras päätös, jota en ole katunut päivääkään!

Alussa Pauliina halusi oppia kaiken, mutta IT-alan kenttä on niin laaja, että on parempi keskittyä rajatummin itseä eniten kiinnostaviin ja itselle merkityksellisimpiin asioihin. Kokemuksen puutteen voi korvata halulla ja innolla oppia, sillä koodi muuttuu koko ajan. Täydellisen JavaScriptin pystyy opettamaan, mutta asennetta ja intoa ei. Pauliina on huomannut yllättävissä tilanteissa myös poikkitieteellisyyden merkityksen. Esimerkiksi käyttöliittymien koodaamisen ja rakentamisen osalta on ollut hyödyllistä ymmärtää, mitä ne viestivät käyttäjille.

Omia kykyjään ei kannata kyseenalaistaa hetkeäkään, vaan kaikki energia kannattaa suunnata keskittyneeseen asioiden opetteluun. Kynnys alan vaihtamiseen on korkea, mutta Pauliina suosittelee kokeilemaan, sillä tekniseksi mielletty koodaaminen on yllättävän luovaa ja hauskaa, jopa taidetta. Pauliina ei itse saanut nuorempana toivomaansa tukea, joten hänelle on todella tärkeää kannustaa ja auttaa tarinallaan muita. ”Jos mietit alanvaihtoa, niin tee se! Elämäni paras päätös, jota en ole katunut päivääkään!”

Haastattelimme

Pauliina Solanne
Junior Software Engineer
HoxHunt (HoxHunt tarjoaa pelillistettyä kyberturvallisuuskoulutusta yrityksille)