‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Alanvaihtajat ovat Suomen sankareita!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Takaisin tietojenkäsittelytieteen pariin

Sonja Hyrynsalmi tekee Turun yliopistolle tietojenkäsittelytieteen väitöskirjatutkimusta IT-alanvaihtajanaisten poluista, asenteista, haasteista ja mahdollisuuksista. Sonja on aloittanut aikoinaan tietojenkäsittelytieteen opiskelijana, mutta vaihtoi pääainettaan sosiaalipolitiikkaan valmistuen siitä. Hän olisi toivonut enemmän tietoa alan tarjoamista mahdollisuuksista, sillä hänen oma tilanteensa voisi olla hyvin erilainen, mikäli hän olisi jatkanut alan opintoja. Mukaan jäi kuitenkin pienestä pitäen kytenyt, todella vahva kiinnostus IT-alaa ja erityisesti uusien teknologioiden mahdollisuuksia kohtaan. Sonja onkin onnellinen tutkintonsa monipuolisuuden mahdollistamasta tietojenkäsittelytieteen parissa työskentelystä.

Vertailusta vertaistukeen

Pojat lähestyvät koneita leikin kautta tavoitteenaan pitää hauskaa, kun taas tytöt pyrkivät ymmärtämään koneiden käyttöä. Sonjalla oli kuitenkin pienenä tyttönä hauskaa koneiden kanssa, eikä olisi tullut mieleenkään, että kyseessä olisi jollakin tavalla poikien juttu. Teini-ikä ja erityisesti yliopisto näyttivät kuitenkin todellisuuden siitä, kuinka marginaaliseen joukkoon Sonja kuului. Monet naiset ovat kiinnostuneita teknologiasta, mutta eivät ole uskoneet tarpeeksi alalle sopivuuteensa. Sonjan tutkimuksen naisten kokemuksista nousee huijarisyndrooman lisäksi se, miten heihin suhtaudutaan alalla paitsi naisina, myös ei-teknillisinä alanvaihtajina. Oman ammattitaidon ja alalle pätevyyden todistelu itselleen ja muille onkin käynyt toisinaan työstä. Vertailusta marginaalisiin superkoodareihin pitäisi päästä eroon, ja keskittyä sen sijaan voimaannuttavaan vertaistukeen. IT-ala ei ole mitään mahdotonta magiaa, vaan täynnä inhimillisiä ja mahtavia kehitystarinoita.

Yhteistyöhaluisella Sonjalla on todella paljon kokemusta alanvaihtoa harkitsevien ihmisten kanssa, naisten kannustamisesta IT-alalle sekä erilaisten alan verkostojen ja tapahtumien parista. Sonja koordinoi mahtavan ja tärkeän #Mimmitkoodaa-ohjelman Turun ryhmää sekä vetää Tech-naisten afterworkkeja. Sonjalle on sydämen asia tsempata, sparrata ja ohjata alalle haluavia ihmisiä kohti mahdollisuuksia verkostoitua, sillä oikeiden ihmisten kohtaaminen juuri oikeana hetkenä saattaa olla todella pitkälle vievä, ratkaiseva käänne. Vertaistukiryhmät ovat todella tärkeässä asemassa samanlaisessa tilanteessa olevien ihmisten löytämiseksi, ja aktiivisuus naisyhteisöissä on tarjonnut myös Sonjalle paljon tärkeää vertaistukea vuorovaikutuksen ja erilaisten tarinoiden jakamisen kautta. Myös omat läheiset ihmiset ovat niin Sonjalle, kuin hänen aineistonsakin alanvaihtajille suurimpia innostajia ja tukijoita. Onnistunut alanvaihto vaatii osakseen oikeanlaista tukea.

Diversiteetti on IT-alan sydän

IT-ala antaa todella paljon monipuolisuudellaan, luovuudellaan sekä laajoilla ja joustavilla kehittymismahdollisuuksillaan. Alan laajuus saattaa kuitenkin myös haastaa oikeanlaisen koulutus- ja urapolun löytämistä sekä muutoksen mukana pysymistä. Ala tarvitseekin niin sukupuolen, kulttuurillisen taustan kuin iänkin värittämää diversiteettiä, sillä se avaa ovia yhä monipuolisempiin ideoihin ja innovaatioihin. Sonja toivoo, että osaajapulasta kärsivä IT-ala pystyisi viimeinkin lunastamaan lupauksensa sukupuoli- ja ikäneutraaliudestaan sekä siitä, että vain osaaminen merkitsee alalla etenemisessä. Sonja kannustaa hankkimaan myös miespuolisia, kansainvälisiä, eri ikäisiä ja kaikenlaisia liittolaisia, sillä diversiteetti lisää resilienssiä, ja on todella vahva voimavara.

Aikuisiällä tehty uramuutos etenkin korkeaa osaamista edellyttävälle IT-alalle ei ole helppoa, vaan se vaatii paljon uusien teknologioiden opiskelusta ja tunteiden käsittelystä aina muuttuneeseen työminään tutustumiseen. Ensimmäinen askel onkin kokeilla rohkeasti erilaisia asioita, ja alalla tarvittava intohimo löytyy parhaiten olemalla itselleen armollinen. Kannattaa osallistua erilaisiin #Mimmitkoodaa-koulutuksiin, ja antaa tietynlaiselle leikillisyydellekin valtaa. Pienten poikien malli pitää hauskaa teknologian kanssa voi toimia hyvänä inspiraationa ja energiaa antavana tekijänä myös monelle aikuiselle.

Tämän hetkisen suuren murroksen keskellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin uudistua, joten Sonja uskoo, että naisten alalle saamiseksi tehty vuosien mittainen työ alkaa viimeinkin tuottaa tulosta. Miehinen ala näyttäytyy siitä kiinnostuneille naisille lupaavana, ja alanvaihtajat ovat yllättävän isossa ja tärkeässä roolissa alan osaajapulan kannalta. Aihe on Sonjalle vahva intohimoasia, ja alanvaihtajien kokemukset antavat hänelle huikeasti voimaa ja rohkeutta. Alanvaihtajat ovat Suomen sankareita!

Haastattelimme

Sonja Hyrynsalmi
Väitöskirjatutkija, tietojenkäsittelytiede
Turun yliopisto