‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Äideilläkin on oikeus kehittää itseään ja oppia koodaamaan

· Blogi · Opiskelu IT-alalla · Työ IT-alalla · Uratarinat · Milja Köpsi

Mari toivoo voivansa olla IT-alan esikuva ei vain muille naisille, vaan myös omille tyttärilleen. Koodaaminen voi olla sekä ura, että arkinen harrastus.

Luova ja taiteellinen Mari on juuri täyttänyt 40 vuotta ja lähtenyt kokonaan uudelle urapolulle Mimmien innoittamana. Mari valmistui toukokuussa Vaasan ammattikorkeakoulun Highway 2 Code-ohjelmasta, joka oli 6 kuukauden Web-teknologioiden ja IoT -ratkaisujen täydennyskoulutus. Kyseessä on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jossa yritetään vastata ammattikorkeakoulualueiden työvoimapulaan. Vaatetusalan koulutuksen omaava Mari teki koulutuksen aikana parityönä Kids Weather App, jossa yhdistyvät IotT ja lapsiperheen eteisessä lähes päivittäin toistuva pähkäily sääolosuhteisiin sopivasta vaatetuksesta.

Marilla on nykyään kotona oma pieni IoT-projekti, jolla hän haluaa saada mitattua yläkerran hiilidioksiditasoja, koska koko perhe nukkuu siellä. Vielä vuosi sitten Mari ei tiennyt edes mitä IoT tarkoittaa.

“Huomaamattani olen alkanut katsomaan arjen asioita uusin silmin: jospa tähänkin arjen askareeseen tai haasteeseen saisi helpotusta digitalisaatiosta?”

Nuoruuden haave toteutuu

Aikaisemmalta koulutukselta Mari on pukuompelija ja lähihoitaja. Työelämässä hän on ollut 20 vuotta erinäisissä tehtävissä, kunnes puolitoista vuotta sitten Helsingin Vanhassa satamassa pidetty Mimmit koodaa-tapahtuma antoi sysäyksen hypätä tuntemattomaan. Mari irtisanoi itsensä, suuntasi IT-alalle uusiin opintoihin ja on nyt paraikaa etsimässä itselleen IT-alan työpaikkaa. IT-ala ei valikoitunut Marille sattumalta, vaan se on nuoruuden haave.

”Parikymppisenä olen miettinyt jo tietotekniikka-alaa uravaihtoehtona, mutta silloin se ei ollut luonnollinen vaihtoehto nuorelle naiselle. Silloin ei ollut rohkeutta repäistä nuorena naisena stereotypioita vastaan”, Mari kertoo.

Digitalisaatio on tuonut pieniä arjen muutoksia myös luovuuteen. Taiteellinen Mari on löytänyt piirtopöydän hankittuaan taideharrastukseen uutta inspiraatiota.

Luovuus ja koodaminen kulkevat samaa polkua

Aikuisena Mari on viimein myöntänyt itselleen, että tietotekniikka kiinnostaa häntä. Koodausharjoituksia tehdessään Mari tajusi, että koodaaminen on yhtä luovaa ja loogista kuin käsityö. IT-ala on taiteellisuuden luontainen jatkumo.

Tulevaisuuden suunnitelmat, minne työllistyä, ovat vielä auki. Verkot ovat vesillä ja mahdollisuudet ovat niin laajat, ettei hakija välttämättä itsekään aina tiedä minne voisi suuntautua. Marin mukaan IT-ala onkin käsittämätön suo, joka vilisee sanoja ja käsitteitä, joita ei ymmärrä. Firmat kertovat tekevänsä sitä ja tätä, joka ei kuitenkaan avaudu ummikolle. Fullstack osaamisen myötä Mari uskoo parhaimpiin työllistymismahdollisuuksiin.

”Minusta on muutenkin hyvä opiskella Fullstack-osaajaksi oppiaksesi käsittelemään isoja kokonaisuuksia. Nykyisin ei voi laput silmillä tehdä yhtä asiaa copy-pastella”

Omat lapset ovat yksi Marin innoittajia.

”Haluan antaa heille esimerkin ja kokemuksen, että äiti kehittää itseään, tekee töitä oppiakseen uutta, välillä myös epäonnistuu, mutta jatkaa silti harjoittelua. On mukavaa saada antaa tyttöjen äitinä esimerkkiä tyttärilleni, että tytötkin voivat koodata, ja harrastaa näitä ‘miehisempinä’ pidettyjä asioita”, Mari summaa.

Mimmit koodaa-yhteisö on kullan arvoinen

Naisia Mari rohkaisee kokeilemaan koodaamista vaikka harrastuksena, perinteisempien asioiden ohella. Kursseja voi tehdä omatoimisesti ja kuka tietää, ehkä IT-ala onkin se oma juttu, johon voi hurahtaa täysin. Avuksi harrastukseen voi ottaa vaikka Mimmit koodaa-yhteisön ja heidän kurssivalikoimaansa.

”Musta on ihanaa nähdä, miten Mimmit koodaa-yhteisö auttaa tosiaan. Kaikki ne yritykset ja ammattilaiset, jotka antavat aikaansa tälle. Arvostan heitä suuresti. Se on oikeasti kullan arvoista, ja ohjelman vetäjä Milja on älyttömän vetovoimainen ja mahtava keulakuvasankaritar, joka on motivoinut minua suuresti. Kun koodaamista saadaan tasa-arvoisemmaksi taustoista riippumatta, maailmasta saadaan rakennettua kaikille parempaa maailmaa”.

Haastattelimme

Mari