‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Toiveena inhimillisempi työelämä teknologian avulla

· Materiaalit · This Is Not a Webinar 2021 · Virtuaalitapahtuma

Heini Ailio löysi uuden urapolun mökkilaiturin nokasta.

Heini Ailio löytyy Atea Finland Oy:sta data-analyytikon roolista. Hän vastaa jatkuvien palveluiden datan analysoinnista ja ongelmanhallintaprosessista tuoden sitä kautta kehitysehdotuksia palveluiden parantamiseksi. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri pääaineenaan muutosjohtaminen, ja B2B-myynnistä eri konsulttitaloista työkokemusta on Ailiolla 4 vuotta. Aikaisemmassa työssään hän myi yrityksille osaamisen kehittämisen koulutusohjelmia.

”Mökkilaiturilla kesällä 2019 aloin miettiä uraani. Oli hetki pysähtyä ja googlailla tulevaisuuden ammatteja miettien, että olisiko siellä minulle jotain sopivampaa. Löysin data-analytiikan ja data-analyytikon roolin. Siinä yhdistyi hämmentävän paljon omia kiinnostuksen kohteita”, Ailio kertoo.

Siitä lähti tietoinen polku kohti uutta unelmaa.

Teknologia tulee ihmisen avuksi

Tiedolla johtaminen ja sitä kautta fiksumpi päätöksenteko ja työskentely ovat Ailiolle tärkeitä. On oltava jatkuvasti selvillä esimerkiksi data-analyytikan trendeistä. Miksi Ailio puhuu innolla juuri tiedolla johtamisesta, johtuu siitä, että entisessä työssään ennen data-analytiikkaa Ailio pohti, miten teknologiaa voitaisiin hyödyntää parempaan elämään. Miten voitaisiin tehdä dataan ja faktaan liittyvää päätöksentekoa? Miten voitaisiin mitata asioita paremmin?

”Minua kiinnostaa, miten inhimillisyyttä voidaan lisätä teknologia apunamme työelämään. Esimerkiksi miten robotit pystyisivät tulevaisuudessa auttamaan hoitajia potilaiden nostelussa, jotta hoitajat voivat hoitaa työnsä turvallisemmin. Samalla hoitajille jää aikaa ihmisläheisempään työskentelyyn, joka on minusta aivan mielettömän tärkeää. Ei tehdä teknologiaa pelkän teknologian takia, vaikka se onkin siistiä, vaan mennään ihminen edellä. Se on kokonaisuudessaan elämänlaadun parantamista. Onhan työ iso osa elämää”, Ailio sanoo.

Uusia työtehtäviä syntyy koko ajan

Loogiseen päättelykykyyn liittyvät tehtävän innostavat Ailiota eniten, esimerkiksi kun dataa analysoimalla pystytään osoittamaan jonkin ennakko-oletus todeksi. Datan visualisointi ja analysointi sekä poikkeamien ja muun tiedon löytäminen datasta ovat Ailion arkea. Tiedonjanoinen ja inspiroitunut Ailio haluaakin oppia kasvavissa määrin lisää uudesta ammatistaan. Tavoitteena on tulla mahdollisimman hyväksi data-analyytikoksi.

Nuoria Ailio kannustaa muistamaan, miten työelämä kehittyy jatkuvasti. Tämän päivän mielenkiinnon kohteesi voivat olla tulevaisuuden ammattisi tai osa sitä.

”Tulevaisuudessa keksitään töitä, joista suurin osa intohimoistasi yhdistyy, kuten datatieteet, joista ei kunnolla edes puhuttu viisi vuotta sitten. Koska uusia työtehtäviä tulee kuin sieniä sateella, sinun ei tarvitse keksiä olemassa olevista ammateista sitä sopivinta, jos mikään niistä ei tunnu omalle. Lyhyesti, lukiolainen: kaikki järjestyy!”

Alanvaihtajaa auttavat näytöt osaamisesta

‘Alanvaihtajille Ailio puhuu kokemuksestaan uskaltautua eteenpäin aktiivisesti. Hän kehottaa hankkimaan näyttöjä alasta esimerkiksi opintojen ja omien projektien kautta, joilla rekrytoijille pystytään todistamaan oma motivaatio. Näin hän itsekin sai työnsä. Matematiikkaa ja logiikkaa ei kannata myöskään pelätä.

Hän myöntää, että puhekeikka Mimmit koodaa -tapahtumassa jännittää hirveästi, mutta toteaa samalla, että kasvu tapahtuu nimenomaan oman mukavuusalueen ulkopuolella.

”Sen sisäisen iik-tunteen sanominen ääneen kaikkien edessä on tärkeää. Kaikkia on kuitenkin jännittänyt joskus. Meillä on makea Mimmit-yhteisö, jota kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi, vaikka jännittäisi.”

Matalan kynnyksen tekniikan opintoja kaikille suomalaisille

FITech-verkostoyliopisto on suomalaisten tekniikan alan yliopistojen verkosto, johon kuuluvat Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto sekä Åbo Akademi. Perustajajäseniä ovat myös Teknologiateollisuus ry ja Tekniikan Akateemiset ry (TEK).

FITechin kautta kuka tahansa suomalainen voi opiskella yliopistojen valikoituja tekniikan alan opintoja maksuttomasti eri tekniikan aloilta alkeiskursseista syventäviin opintoihin.

”Yhdymme #mimmitkoodaa-ohjelman missioon ja haluamme osaltamme olla tukemassa ohjelman tavoitteita kasvattaa diversiteettiä Suomen ohjelmistoalalla. #mimmitkoodaa-ohjelmassa on mukana paljon alanvaihtajia ja alanvaihtoa pohtivia, joille ohjelmoinnin ja muiden teemojen peruskurssit ovat hyvä ponnahduslauta uudelle alalle. Sen vuoksi koemme tärkeäksi kertoa mimmeille yliopistojen ICT-alan maksuttomasta opintotarjonnasta,” Maiju Torkkeli FITechiltä kertoo.

Korkeakouluopintojen suorittaminen tutkinnon ulkopuolella on tähän asti rajattu pääasiassa maksullisiin opintoihin tai yksittäisiin maksuttomiin kursseihin, kuten MOOCeihin. Suomalaisten yliopistojen opintotarjontaa ei ole aiemmin avattu maksuttomasti opiskeltavaksi vastaavalla laajuudella kuin nyt FITechin kautta. Sen lisäksi, että FITech toimii luukkuna kahdeksan yliopiston kursseille, FITech on tehnyt paljon jatkuvaan oppimiseen ja oppimismuotoiluun liittyvää selvitys- ja kehitystyötä.

FITech-tiimi on pieni, tiivis ja matalahierarkinen yhteisö, jossa kaikki tekevät työtä yhteisen päämäärän eteen.

”Suunnittelemme toimintaa aktiivisesti yhdessä eikä kukaan jää ongelmansa kanssa yksin. Tapaamme virtuaalisesti useita kertoja viikossa, muina aikoina tsemppaamme toisiamme ja jaamme ilot sekä surut tiimin Slack-kanavalla,” Torkkeli sanoo.

FITechin kurssit sopivat kaikille, jotka miettivät IT-alaa urana. Peruskurssit antavat alanvaihdosta haaveileville hyvät eväät ensimmäisiin työharjoitteluihin, jos muuta näyttöä alalta ei ole vielä ehtinyt kertyä.

”Haluamme FITechissä tarjota ihmisille työvälineet oman osaamisen päivittämiseen matalalla kynnyksellä. Tietotekniikan opiskelusta on aina hyötyä!”

Mukana This Is Not a Webinarissa

Heini Ailio oli mukana kevään 2021 #mimmitkoodaa tapahtumassa. Hänen mukanaan oli Atealta Riku Mustajoki. Ailio puhui tapahtumassa otsikolla Alanvaihtajan tarina: matkani ekonomista data-analyytikoksi ja puheenvuoron esittely kuului seuraavanlaisesti:

Heini jakaa oman kokemuksensa alanvaihdosta ja kannustaa muitakin tavoittelemaan unelmiaan. Puheenvuorossa hän kertoo mm. FITech-opintojen roolista alanvaihtoa tukemassa. Myös Heinin työnantaja Atea kertoo positiivisista kokemuksistaan alanvaihtajiin liittyen ja sen, miten alanvaihtajia voi tukea uudella urallaan.