‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Sillä on merkitystä, kuka on esillä ja puhuu teknologiasta

· Materiaalit · This Is Not a Webinar 2021

Rohkeasti esiin – Naisten esilläolon tärkeydestä ja miten rohkaista meitä puhumaan.

Tässä puheessa vastaamme kysymykseen siitä, että miksi näin on, ja lisäksi siihen, miten nostaa esiin ja tukea vähemmistön edustajia, jotka ovat esillä.

Visuaalinen muistiinpano.

Visuaalisen muistiinpanon puheenvuorosta on tehnyt Päivi Kokko HiQ:lta.

Ketkä puhuvat aiheesta?

Eeva-Jonna “Eevis” Panula on ohjelmistokehittäjä, jonka sydäntä lähellä ovat aiheet kuten GraphQL, CSS, TypeScript, React sekä saavutettavuus. Ensimmäiset rivit koodia hän kirjoitti teini-ikäisenä, mutta roolimallien ja tuen puute vei opiskelemaan muita asioita, ja lopulta gradunkirjoituksen ahdistus ajoi takaisin etsimään niitä hyviä nuoruuden aikoja, jolloin tehtiin netti-Tylypahkoja ja virtuaalitalleja.

Nykyään hänen työpäivänsä kuluvat koodauksen parissa Futuricella, ja ohjelmointi sekä yllämainituista asioista puhuminen ja kirjoittaminen ovat osa myös vapaa-ajan aktiviteetteja.

Eevis on kaikkien aikojen ensimmäinen Mimmit koodaa -palkinnonsaaja.

 

Senja Jarva on ohjelmistokehittäjä, joka työskentelee eniten modernien web-teknologioiden (React, Angular, TypeScript) parissa. Myös design, tyylit, animaatiot ja mikrointeraktiot ovat lähellä hänen sydäntään.

Senja kirjoitti ekat koodirivinsä lukiossa, mutta silloin koodaaminen tuntui vaikealta ja kuivalta pakkopullalta. Vaikka samassa matematiikka- ja tietotekniikkapainotteisessa lukiossa oli muitakin nuoria naisia vertaistukena, esikuvien ja esimerkkien puute ei kannustanut tutkimaan ohjelmointia pakollisuutta pidemmälle. Vasta yliopistosta valmistumisen jälkeen, työelämän alkumetreillä koodaus alkoi oikeasti kiinnostaa Senjaa ja sytytti voimakkaan innostuksen ja sisäisen motivaation. Töiden lisäksi Senja koodailee ilokseen pieniä harrastusprojekteja.

Senja toivoo mahdollisimman monen tytön ja naisen (ja muiden vähemmistöjen edustajien) kiinnostuvan koodauksesta – ei siksi, että kaikkien pitäisi tehdä tätä työkseen, vaan siksi, että koodaus on jo nyt yhtä tärkeä perustaito, kuin lukeminen, ruoanlaitto, piirtäminen tai käsityöt.

 

Puheenvuoro on kuvattu #mimmitkoodaa tapahtumassa keväällä 2021.