‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Naiset tuovat arvoa IT-alalle

· Materiaalit · This Is Not a Webinar 2021 · Virtuaalitapahtuma

Leila Niittymäki toivoo tulevaisuudelta lisää IT-alan naiskollegoita.

Leila Niittymäki toimii Ericsson Suomen toimistolla Devops Engineerinä tuotekehitysorganisaation asiakasprojekteissa. Niittymäki on ollut 15 vuotta Ericssonilla asiakaspalvelussa ja asiakastoimituksissa toimittamassa tieturvaratkaisuja yrityksille.

Hän päätyi IT-alalle sattumalta, kun edessä oli opintopaikan valinta ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

”Muistan, että (opintokirjan) väri oli vihreä ja selasin siitä vaihtoehtoja poissulku-taktiikalla. Sillä tavalla päädyin hakemaan tietotekniikkalinjalle ammattikorkeakouluun. Alan valinta konkretisoitui oikeastaan vasta silloin, kun kävelin luokkaan ainoana naisena,” Niittymäki naurahtaa.

Ihana tiimi ja perhe-elämään sopiva joustavuus

Niittymäki on aina pitänyt matematiikasta, fysiikasta, loogisesta ajattelusta ja ongelmanratkaisusta. Ikuisesti kehittyvä IT-ala sopii oppimista rakastavalle Niittymäelle erinomaisesti. Ongelmia ratkotaan yhdessä hyvällä työtiimillä.

”Meillä on todella hyvä ja mukava työkulttuuri Ericssonilla. Työkaverit ovat todella ihania, huumori kukkii ja autamme toisiamme. Työni on joustavaa ja voin tehdä sitä mistä vain. Voin vaikuttaa omiin työaikoihini tietyissä rajoissa, joten tämä sopii lapsiperheelle.”

Niittymäki tunnetaan työpaikallaan hyvin työhyvinvoinnin ja työtapojen kehityksestä. Hän haluaa panostaa siihen, että työympäristössä ihmiset voivat hyvin. Selkeät tulevaisuuden suunnitelmat ovat kuitenkin vielä pohdinnassa. Mahdollisuus siirtyä manageriksi, esihenkilöksi tai valmentajaksi on käyneet mielessä.

”Olen tavallaan murrosvaiheessa. Vanhemmiten tulee enemmän kokemusta ja perspektiiviä. Mietin, miten löydän potentiaalini. Kuinka voisin kehittyä, ja miten tuoda parhaat puoleni työssä esiin niin, että siitä on hyötyä sekä minulle, että Ericssonille?”

Toiveena lisää naiskollegoita

Nuoremmalle itselleen Niittymäki sanoisi, että kaikki ovat epävarmoja siitä ovatko he työssään tarpeeksi ammattitaitoisia. Kovalta asiantuntijalta vaikuttava henkilö ei välttämättä ajattele, että hän on kova asiantuntija, vaan häntäkin voi vaivata ajatus, että joku muu on parempi. Niittymäellä itselläänkin on ammattiin liittyviä huolia.

”Joskus minulla on pelkoja, että teen virheen jossain isossa projektissa. Yritän lohduttaa itseäni sillä, että jos virhe tapahtuukin, siinä ei ole sentään ihmishenkiä vaarassa. Virheistä otetaan aina opiksi.”

Epävarmuuden sietäminen on asia, jonka Niittymäki haluaa jakaa tärkeänä taitona. On uskallettava tuoda esiin omat näkemyksensä työssään rohkeasti omana itsenään. Epävarmuutta Niittymäellä aiheuttaakin nyt Mimmit koodaa -tapahtuman puheenvuoro.

”Lähdin tähän koko juttuun mukaan siksi, etten ole esitelmää pitäessäni yhtään mukavuusalueellani! Mutta tämä aihe on minulle tärkeä. Haluaisin lisää naiskollegoita. Näen sen hyödyn, mitä on olla nainen, ja tuoda omaa näkemystään tälle alalle. Se on todella arvokasta, vaikka tuntuisi siltä, että on vielä hirvittävästi opittavaa. Kun minä lähdin opiskelemaan IT-alaa, en ollut asentanut yhtään ohjelmaa tietokoneelle. Oppimiskäyrä lähtee jyrkästi ylöspäin, kun hyppää mukaan,” Niittymäki kertoo.

Yhteyksien luominen on ihmisoikeus

Ericsson Suomi työllistää noin 800 työntekijää ja on yksi maan suurimmista teknologiayrityksistä. Suomen Ericssonilla työskentelee ammattilaisia yli 50 kansalaisuudesta. Riippumatta työntekijän taustoista, Ericssonilla halutaan puhaltaa yhteen hiileen kaikkien kanssa.

”Työantajana tähtäämme siihen, että oppiminen on osa joka päivästä arkea. Tuemme ja innostamme työntekijöitämme löytämään uusia tilaisuuksia ja jakamaan tietouttaan ja osaamistaan muiden kanssa”, kertoo Ericssonin valmentaja Outi Väättänen.

Ericsson on työskennellyt teknologian parissa yli 140 vuoden ajan, ollen mukana muuttamassa maailmaa kommunikaation ja teknologian avulla paremmaksi paikaksi. Eri patentteja Ericssonilta löytyy yli 57 000 kappaletta. Ajatus siitä, että kommunikaatiomahdollisuudet voidaan ulottaa kaikkien saataville, on ollut useiden ihmiskuntaa muuttavien teknologisten saavutusten takana. ICT-ala onkin yksi harvoista, joka koskettaa kaikkia päivittäin. Vuoteen 2024 mennessä arviolta 92% maailman väestöstä kuuluu osaksi mobiililaajakaistaverkkoa.

Ericsson yrityksenä parantaa elämänlaatua globaalisti viemällä yhteyksiä sinne, missä ne aiemmin ovat olleet mahdottomia. ICT-alan teknologia parantaa elämänlaatua, edistää taloudellista inkluusiota ja sukupuolten välistä tasa-arvoa, sekä tarjoaa mahdollisuuden parempaan terveydenhuoltoon, koulutukseen, tasa-arvoon, demokratiaan ja sananvapauteen. Yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa Ericsson ja sen työntekijät etsivät aina uusia mahdollisuuksia hyödyntää mobiiliteknologiaa, jotta maailmasta saataisiin entistä inklusiivisempi ja kestävämpi.

Mukana This Is Not a Webinarissa

Leila Niittymäki ja Juho Vieruaho Ericssonilta olivat mukana keväällä 2021 #mimmitkoodaa tapahtumassa. He puhuivat otsikolla Innovative Mindset:

What is innovation and who should be innovating. Often abused or misused word ”innovation” can be too fluffy to understand. The presentation aims to simplify the term and by concrete examples bring understanding of what it can be to everyone.

With innovative mindset the two ”accidentally” engineers have been able to bring more value to their work, team, and careers. In a brutally changing world this short presentation aims to give concrete tools and glimpses of how the innovative mindset can benefit in daily problem solving and bringing new ideas to life.

 

Visual note.

Visuaalisen muistiinpanon puheenvuorosta on tehnyt Päivi Kokko HiQ:lta.