‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Laurean opiskelijasta Laurean lehtoriksi

· Materiaalit · This Is Not a Webinar 2021 · Virtuaalitapahtuma

Lassi Virtanen innostuu auttaessaan motivoituneita opiskelijoita ja muistuttaa, että kuka tahansa voi tulla hyväksi osaajaksi oikealla asenteella.

Lassi Virtanen toimii Espoossa Laurea ammattikorkeakoulun lehtorina – englanniksi hienosti Senior Lecturer. Hän opettaa pääsääntöisesti tietojenkäsittelyn opiskelijoita digitaalisiin palveluihin ja niiden kehittämiseen liittyvissä asioissa. Virtanen on itsekin entinen Laurean opiskelija.

Viimeisten reilun 10 vuoden ajan Virtanen on tehnyt IT-palveluiden verkkoon liittyviä ylläpito- ja tuottamispalveluita, pilvipalveluita ja digitaalista palveluiden verkkomyyntiä. Nykyisin tilaustalous on asia, joka sitoo hänet terminä moneen tekemiseen ammatillisesti: Miten palvelut siirtyvät verkkoon ja miten yksittäisistä ostoista siirrytään jatkuviin palveluihin.

Opettajan motivaationa ovat motivoituneet opiskelijat

Opetustyö on koostanut Virtasen mielestä hänen aikaisemman osaamisensa ja kokemuksensa yhteen niin, että hän voi nykyisessä työssään jakaa osaamistaan, sekä kouluttaa ja tukea uusien osaajien pääsyä alalle.

”Opettajan työssä siisteintä on nähdä opiskelijoiden kehitys. Vielä enemmän inspiroi opiskelijoiden motivoituminen ja kiinnostuminen uusista asioista, joita heille on opetettu,” Virtanen kertoo.

Työssään hän nauttii saadessaan tehdä töitä ihmisten parissa, jotka ovat halunneet alalle, ja jotka haluavat oppia uutta ja tulla omilla aloillaan hyviksi ihmisiksi. Mahdollisuus tukea opiskelijoita tässä prosessissa samalla, kun hän voi seurata opiskelijoiden kasvua ja kehitystä heidän valitsemallaan opintopolulla, on Virtaselle opetuksen suola.

Tällä hetkellä verkko-oppiminen on tapetilla isosti. Asia on aiheellinen myös Virtaselle, erityisesti tulevaisuuden mahdollisuuksia ajatellen.

”Minua itseäni kiinnostaa skaalautuvan osaamisen kehittämisen ja mahdollisuuksien rakentaminen. Päästäisiin irti siitä ajatuksesta, jossa opetuksen pitäisi tapahtua 20-24 hengen ryhmissä tiettyinä ajanjaksoina, ja löydettäisiin tilalle malleja, joissa pystytään mahdollisimman tehokkaasti ja vaikuttavasti luomaan lisää osaamista”.

Pitkä tie itsevarmuuteen

Virtasen tärkeä oppi omalla nuoremmalle itselleen on itseluottamus. Sinun sanoillasi ja asiantuntijuudellasi on arvoa ja merkitystä.

”Minulla kesti yllättävän monta vuotta päästä uralla siihen, että opin luottamaan itseeni. Kun kävi keskustelemassa asiakkaiden kanssa erinäköisissä tapaamisissa, niin kesti todella kauan oppia luottamaan siihen, että omat asiat tuottavat lisäarvoa toiselle osapuolelle,” Virtanen sanoo.

Yleisesti mimmeille hän haluaa sanoa, että pitää vain kiinnostua ja innostua tekemisestään. Siitä syntyy motivaatio oppia. Jokaisella on Virtasen mielestä yhtäläiset mahdollisuudet tulla hyväksi. Vaikka projektin nimi on #mimmitkoodaa, IT-alalla tarvitaan todella paljon muutakin osaamista kuin koodaamista.

”Kaikille löytyy varmasti paikka, jos suinkin vaan kiinnostusta lähteä alalle löytyy.”

Opinahjo, josta valmistuneiden IT-opiskelijoiden työllistymisprosentti on 97%

Uudellamaalla sijaitsevassa Laurea-ammattikorkeakoulussa opiskelee lähes 8 000 opiskelijaa. Koulutusta tarjotaan 20-30 alemman ja ylemmän korkeakoulun tutkintoon. Tietojenkäsittelyopiskejoita Laurealta valmistuu Leppävaaran ja Tikkurilan kampuksilta vuosittain 100-150.

Mimmit koodaa-projekti on Laurealle tärkeä, sillä Laurea ei pysty vastaamaan kaikkien IT-alasta kiinnostuneiden tarpeisiin opiskelijamäärien rajoitusten takia.

”Hiljattain meillä oli pääsykokeet, jossa hakijoita oli 1 000 henkilöä, mutta sisään pystyimme ottamaan vain 60. Mimmit koodaa -kanavan kautta voimme jakaa palveluamme ja osaamistamme muillekin kuin omille opiskelijoillemme,” kertoo Laurean lehtori Lassi Virtanen.

Laurea tekee ja kehittää tutkintoja läheisesti yrityskumppaneidensa kanssa varmistaakseen, että opiskelijoilla on mielenkiintoista sisältöä ja koulutuksessa saatu osaaminen on sellaista, mitä yritykset tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa. Käytännönläheinen opiskelu yhteistyöyritysten kanssa opintojen aikana tekee Laureasta erinomaisen koulutuspaikan tulevaisuutta ajatellen. Tietojenkäsittelyopiskelijoiden työllistyminen alalle Laureasta opintojen jälkeen on huikea: 97 – 98% valmistuneista saa työpaikan.

”Me teemme oikeaa asiaa ja jotenkin niin oikealla tavalla, että kouluttamamme ihmiset viedään käsistä työelämään,” Virtanen sanoo.

Laureassa on siirrytty olosuhteiden pakosta etäopetukseen. Verkko-oppiminen mahdollistaa opiskelun tasapuolisesti kaikille ajasta ja paikasta riippumatta. Samaan aikaan Laureassa huolehditaan siitä, että digitaalisen kohtaamisen erilaisia tapoja ja välineitä hyödynnetään niin, että yhteisöllisyys ei kärsi etäisyyksistä huolimatta.

IT-alan opinnoissa kiinnostuneiden kannattaa suuntautua opinnoissaan tilaustalouteen ja pilvipalveluihin. Niitä tullaan tarvitsemaan laajasti, jos ja kun suunnitelmissa on ura teknologian parissa.

Mukana This Is Not a Webinarissa

Lassi Virtanen oli mukana #mimmitkoodaa tapahtumassa vuoden 2021 keväällä. Hän puhui SaaS-tuotteistuksesta otsikolla “Product-led growth – Miten rakennat tuotelähtöisen kasvumallin?“. Puheenvuoron kuvaus kuului seuraavasti:

Esityksessä Lassi käy läpi SaaS-tuotteistuksen perusteet ja vinkkaa miten voit hyödyntää tuotteistuksen oppeja myös oman urasi edistämiseksi. Toisin sanoen, tämän puheenvuoron katsottuasi sinulla on käsitys pilvipohjaisten palveluiden tuotteistuksesta ja hinnoittelusta.