‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Gandhin sanoin; ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa

· Materiaalit · This Is Not a Webinar 2021 · Virtuaalitapahtuma

Teknologia-alan muutosta ei voi Jenni Mämmin mukaan jättää yksin naisten harteille, vaikka heillä onkin mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan paljon.

Jenni Mämmi työskentelee neljättä vuotta Brellalla Tech Support Leadina. Sanavalmiin naisen työnä on varmistaa, että Brellan asiakkailla, eli tapahtumajärjestäjillä, on paras mahdollinen valmius ja tuki menestyksekkään tapahtuman järjestämiseksi. Ihmisten auttaminen ja teknologia ovat Mämmin uralla kantavia voimia.

Mämmi kertoo syntyneensä niin sanotusti diginatiiviksi. Teknisten ongelmien ratkaiseminen ei turhauta Mämmiä lainkaan. Heti lukion jälkeen hän työskenteli opintojen ohessa teknisessä asiakaspalvelussa. Hän valmistui 2015 Laurea-ammattikoulusta tietojenkäsittelyn tradenomiksi. Tekninen urapolku tuntui oikealta vaihtoehdolta.

”Laurea tarjosi minulle erinomaiset lähtökohdat niin tekniselle- kuin kaupallisellekin uralle kurssitarjonnan puolesta. Valmistumisen lähestyessä huippupesti aukesi Applelta Irlannista! Alle kuukausi valmistumisestani löysin itseni Corkin kaupungista, työsopimus Applen kanssa kirjoitettuna, innostuneempana kuin ikinä,” Mämmi iloitsee.

Mukana Brellassa alusta saakka

Brellalla Mämmi on saanut seurata firman kasvua noin kymmenhenkisestä lähes 50 työntekijän suuruiseksi. Hän on viihtynyt hyvin työssään Brellan asiakaskeskeisyyden vuoksi.

”Brella on ollut yrityksenä jo alkumetreistä lähtien hyvin asiakaskeskeinen. Päätökset tehdään huomioiden asiakkaan onnistuminen, eikä siitä tingitä. On ollut todella innostavaa olla tässä tarinassa mukana.”

Mämmi kertoo, että Brellan arvot näkyvät ja kuuluvat jokapäiväisessä tekemisessä. Hän voi tulla töihin juuri sellaisena kuin hän – usein innostuneena, joskus mietiskelevänä tai väsyneenä. Naisena teknologia-alalla Mämmi arvostaa suuresti Brellan priorisointia ja panostusta DEI -asioissa. Se kun ei valitettavasti ole vielä tänä päivänä itsestäänselvää.

Tulevaisuudelta Mämmi haluaa enemmän koodausta. Viimeisen vuoden aikana Mämmi on alkanut verestämään koodaustaitoja, tavoitteena siirtyä takaisin teknisemmälle linjalle ja hyödyntää sekä teknistä että kaupallista kokemusta urallaan. Nuoruuden kiire ja epävarmuus ovat karisseet ja Mämmi nauraakin, että ne olivat aivan turhia asioita.

Gandhin polkua pitkin kohti parempaa tulevaisuutta

Mämmi muistuttaa, että urapolun alussa tulee ymmärtää ja tiedostaa se rakenteellinen kuorma, johon etenkin nuorena naisena saattaa teknologia-alalla törmätä. Muiden ennakkoluulot, oli ne sitten konkreettisia tai sivulauseita, jotka kaikuvat ja näkyvät lähestymisissä ja äänensävyissä, eivät kerro sinusta tai sinun kompetenssistasi yhtään mitään. Epäasiallista käytöstä ei tule katsella.

Naisista ja IT-alasta yleisesti puhuttaessa Mämmi nostaa esiin Gandhin.

”Gandhin sanoin; ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä. Ei ole missään nimessä yksin naisten harteilla muuttaa teknologia-alan sukupuolijakaumaa tasa-arvoisemmaksi, mutta vaikutusmahdollisuuksia meillä on paljon. Työmaata riittää tasa-arvoiseen työelämän rakentamiseen, ja tehokkain tapa muutokseen, jopa siellä oman organisaation sisällä, on kissan nostaminen pöydälle. Se ei aina ole helppoa, mutta hiljaisuus harvoin muuttaa asiaa.”

Tavoitteena olla terveellisin kasvuyritys Suomessa tekojen kautta

Brella on tapahtumaverkko-ohjelmisto, joka helpottaa henkilökohtaisia kokouksia maailman suurimmissa verkottumistapahtumissa. Verkostoituminen on keskeinen tekijä tapahtumiin osallistumiselle: Tehokkaalla verkkotyökalulla voidaan parantaa tapahtuman arvoa, ja antaa osallistujille ja sponsoreille erinomainen kokemus.

Tech-firmana Brellalla on firman omien sanojen mukaan iso yhteiskunnallinen vastuu kannettava: Mihin suuntaan IT-alan stereotypiat, ennakkoasenteet ja esimerkiksi alan sukupuolittuneisuus kehittyvät? Innostavat esimerkit ja kohtaamiset ovat tässä isossa roolissa, ja ne voivat parhaillaan vaikuttaa monen ihmisen omaan polkuun ja ajatusmaailmaan. Virallisten missioiden ja visioiden lisäksi Brellan isomman kuvan tavoitteen voi tiivistää yhteen lauseeseen: Olla terveellisin kasvuyritys Suomessa.

”Tavoitteemme on olla mukana näyttämässä omalla esimerkillä suuntaa muillekin yrityksille – ei sanojen, vaan tekojen kautta. Haluamme kasvaa yrityksenä, mutta terveellä tavalla ihmiset edellä, ei heidän kustannuksellaan. Meille tärkeää ovat diversiteetti, inklusiivisuus, tasa-arvoisuus ja psykologinen turvallisuus.” kertoo Johanna Virkamäki, customer success manager, Brellalta.

IT-alaa kohti kulkeville naisille Brellalta lähetetään positiivisia vinkkejä verkostoitumiseen liittyen. Muiden naisten kanssa kannattaa jutella ja verkostoitua esimerkiksi LinkedInin kautta. IT-alan laajuutta ei myöskään kannata unohtaa.

”IT-ala ei tarkoita ainoastaan koodaamista, vaikka monipuolista ja luovaa sekin on. Alalla tarvitaan kaikenlaista osaamista, oli se sitten markkinointia, asiakassuhteiden ylläpitoa, myyntiä, tai vaikka graafisia taitoja. Löydät varmasti joukosta juuri sinulle sopivan työyhteisön,” Virkamäki sanoo.

IT-ala on ollut viimeiset vuosikymmenet nosteessa, ja syystä. Kasvumahdollisuuksia on paljon ja alan työnantajakirjo on valtaisa. Ala elää jatkuvassa murroksessa. Monet alan yritykset ovat olleet jo alkuaikoina historian hämärissä pioneereja paremman työkulttuurin luomisessa, sekä innovaation ajamisessa. Tähän tähtää myös Brella.

Mukana This Is Not a Webinarissa

Jenni Mämmi oli mukana kevään 2021 #mimmitkoodaa tapahtumassa kertomassa uratarinansa aiheella “Myyttejä murtamassa: Minustako muka koodari?“. Puheenvuoron kuvaus kuuluu seuraavasti:

Suomi otti tietojenkäsittelyn mukaan osaksi opetussuunnitelmaa liki viisi vuotta sitten. Kuhina koodauksen ympärillä on kiihtynyt, keskustelu koodauksen ja teknillisyyden tärkeydestä tulevaisuuden työelämässä menestyksen edellytyksenä luo monelle työelämässä jo-olevalle paineita. “Onko jo liian myöhäistä?“.

Koodaus tai teknologia ei katso ikää, sukupuolta tai aikaisempaa ammatillista taustaa. Omalla polulla haasteeksi osoittautui epäilykset vääristynyttä sukupuolijakaumaa kohtaan ja lähinnä siitä johtuva epävarmuus: Valtaosa ammattikoodareista on (vielä) miehiä, miten minä muka sopisin joukkoon? Miksei muut naiset hakeudu tähän ammattiin, onko tässä koira haudattuna?

Koodaamiseen ja teknologiaan liittyy valtavasti myyttejä, minkä takia moni nainen kokee edelleen teknologia-alan kaukaisena. Tässä puheenvuorossa konkretisoimme näitä haasteita Jennin tarinan kautta, miksi usko omiin kykyihin ei aina riittänyt, ja miten voisimme ennaltaehkäistä tätä ilmiötä tulevaisuudessa.