‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Englannin opettajan uran sijaan löytyikin ura IT-alalta

· Materiaalit · This Is Not a Webinar 2021 · Virtuaalitapahtuma

Heli Savola rohkaisee kaikkia kulkemaan läpi yllättäen avautuvista ovista. Takaa saattaa
löytyä täysin uudenlainen, ihana maailma.

Heli Savola työskentelee Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan verkko- ja mobiilikehitysyksikössä News Labissa. Vaikka virallinen titteli on projektipäällikkö, Savola toimii käytännössä tiiminvetäjänä ja tuoteomistajana. Ennen nykyistä työtään Savola työskenteli 10 vuotta journalistina pääasiassa Ylellä.

Vuonna 2007 Ylelle ryhdyttiin hankkimaan uutta julkaisujärjestelmää verkkouutisille. Hanke tarvitsi henkilön, joka tuntisi toimittajan työn ja uutisten verkkomaailmaa. Henkilön, joka pystyisi tulkitsemaan sisällöntuotannon vaatimuksia koodaajille, jotta julkaisujärjestelmästä saataisiin mahdollisimman käyttökelpoinen toimittajille. Savola otti tehtävän vastaan.

”Jäin sille tielle, kun julkaisujärjestelmän ympärille syntyi lisää projekteja. Siirryin kokonaan online-suunnittelijan työtehtäviin, mutta pidin silmäni auki toimittajan töihin, jotta osaisin poimia sieltä suunnalta tulevat toiveet tähän julkaisujärjestelmään liittyen,” Savola kertoo.

Joskus eteen avautuvista yllätysovista kannattaa Savolan mukaan kulkea läpi.

”Sieltä voi löytyä ihan uusi maailma, johon ei ole koskaan ajatellut siirtyvänsä, mutta jossa huomaakin käyttävänsä omia vahvuuksiaan, ja oppii joka päivä jotain uutta. Se on minulle inspiraatio työssä. Päivät eivät ole samanlaisia.”

Rakkautena ihmiset

Tiiminvetäjänä häntä innostaa tiimin innostuminen ja parhaaseensa pyrkiminen. Ne hetket, kun tiimi pystyy tuottamaan sitä, mitä heiltä odotetaan. Onnistumisen hetken korvaavat ajoittaiset projekteihin liittyvät syvän veden kokemukset.

”Olen tosi ihmisläheinen ihminen, people person. Se on minulle todella tärkeää. Kuinka erilaiset ihmiset eri taustoista voivat puhaltaa yhteen hiileen ja saada upeita lopputuloksia. Kun oppii tuntemaan ihmisten vahvuudet ja hyödyntämään niitä oikeissa paikoissa. Jos pystyisin vielä auttamaan ihmisiä entistä paremmin heidän kokemissaan heikkouksissa ja henkilökohtaisessa kehityksessä, se olisi ihanaa, ” Savola summaa inspiraationsa.

Tuoteomistajana Savola nauttii siitä, kun palvelujen ja järjestelmien uudet ominaisuudet ja tiimin tekemät tuotteet otetaan hyvin vastaan käyttäjien päässä. Savola kertoo, että tiiminä he pystyvät vaikuttamaan työssään siihen, mitä tehdään ja miten tehdään.

IT-ala sopii kaikille

Savola ei juuri koskaan tee pitkiä tulevaisuuden suunnitelmia. Hän ajattelee, että kun tunnistaa omia kehittymisen paikkoja ja keskittyy osaamisen kasvattamiseen niillä alueilla, se riittää tulevaisuuden suunnitelmiksi hänelle.

Nuorelle itselle hän sanoisi, että ei kannata hätääntyä siitä, kun ensimmäinen tulevaisuuden vaihtoehto ei natsaa. Ja vaikka ovi yliopisto-opintoihin englannin opettajan ammattiin ei avaudu, niin se ei haittaa. Toinen ovi tulee eteesi ja aukeaa. Ei tarvitse viettää öitään 18-vuotiaana unettomuudesta kärsien, kun mielessä painaa huoli siitä, että mikä minusta tulee isona, ja mistä avautuu urapolku sinne eläkeikään saakka.

Savola haluaa rohkaista naisia eteenpäin urallaan omia hiljaisia mielenkiinnon signaalejaan seuraten. IT-alalle siirtyäkseen ei tarvitse osata koodaamista tai olla edes taustaa IT-alalta. Kiinnostus riittää.

”Mitä enemmän teemme asioita, joista pidämme ja olemme kiinnostuneita, sen mukavampaa elämästä tulee. Jos koodaaminen on sinun juttusi, mahtavaa, sitä kohti vaan! Ihmisellä voi olla monia ns. “urakumppaneita” tässä elämässä. Ei tarvitse sitoutua yhteen ammattiin seuraavaksi 40 vuodeksi.

Suomen suurimmassa mediatalossa rakennetaan kaikkien suomalaisten rakastamia digipalveluita

Yle on Suomen suurin mediatalo ja monipuolisin luovan työn yhteisö. Yle erottuu IT-alan muista tuotetaloista ainutlaatuisen ja yhteiskunnallisesti merkittävän tehtävänsä ansiosta. Ylen tavoitteena on välittää puolueetonta tietoa, edistää demokratian toteutumista ja rakentaa Suomen parasta mediapalvelua – ihan jokaiselle. Digikehityspuolella päätuotteitta ovat yle.fi-verkkopalvelu ja appis sekä Suomen arvostetuimpana verkkobrändinä palkittu Yle Areena. Nämä palvelut yhdessä tavoittavat lähes 4 miljoonaa suomalaista viikoittain.

”Lähdimme mukaan This is not a webinar -tapahtumaan, sillä koemme #mimmitkoodaa -ohjelman tavoitteen diversiteetin lisäämisestä tärkeäksi. Softa-ala on nykyisellään vielä hyvin segregoitunut ja haluamme kantaa oman kortemme kekoon monimuotoisemman IT-alan puolesta. Omalla toiminnallamme haluamme edistää toimialan läpinäkyvyyttä, auttaa softa-alalle pyrkiviä ja tuoda esiin samaistuttavia esikuvia. Muita auttamalla toivomme myös itse oppivamme ja oivaltavamme uutta,” kertoo Terhi Nikkilä, IT-osaamisen ja rekrytoinnin kehittäjä, Yleltä.

Yle on tunnustettu julkisen puolen houkuttelevimmaksi IT-alan työpaikaksi – eikä suotta. IT-alan ammattilaisten mukaan merkittävimmät syyt Ylellä viihtymiseen liittyvät Ylen tunnettuihin, yhteiskunnallisesti merkittäviin ja suurta käyttäjäkuormaa kestäviin palveluihin sekä ainutlaatuiseen työkulttuuriin. Julkisen palvelun mediayhtiönä toimintavarmuus- ja skaalautuvuusvaatimukset ovat omaa luokkaansa, mikä tarjoaa myös kokeneille softakehittäjälle kiehtovia haasteita. Ei-kaupallisena toimijana Ylellä ei ole laskutuspaineita, minkä vuoksi työntekijät voivat käyttää työaikaansa innovointiin, uuden oppimiseen sekä kulttuurin kehittämiseen.

”Meillä on talo täynnä intohimoisesti missiomme toteuttamiseen suhtautuvia ammattilaisia, jotka ovat aina valmiita auttamaan muita. Luotamme toisiimme ja arvostamme toistemme mielipiteitä, vaikka olisimmekin eri mieltä. Ylellä ja tiimeissämme vallitsee myös vahva psykologinen turvallisuus, minkä vuoksi meillä uskaltaa olla keskeneräinen ja tehdä virheitä. Opimme ja oivallamme uutta yhdessä.”

Mukana This Is Not a Webinarissa

Heli Savola puhui kevään 2021 #mimmitkoodaa tapahtumassa otsikolla Urakehitys journalismista verkkokehitykseen digimurroksen aikana. Puheenvuoro esiteltiin näin:

Työurani alkoi vuonna 1998, kun tekstiviestit olivat kuuminta hottia ja internetissä alkoi olla säpinää. Työskentelin toimittajana Ylellä ja opiskelin radio- ja tv-ilmaisua ammattikorkeakoulussa tavoitteenani työskennellä journalistina vielä pitkään. Tänä päivänä vedän noin kymmenhenkistä tekkitiimiä Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan verkko- ja mobiilikehityksessä. Miten tässä näin pääsi käymään?

Puheenvuorossani nivon oman urasiirtymäni toimittajan töistä verkkokehityksen tiiminvetäjäksi ja tuoteomistajaksi, kun samaan aikaan tapahtuu digitaalinen murros. Teknisen taustan sijaan olen käyttänyt muita vahvuuksiani, kuten asioiden aikaansaamista!

 

Visuaalinen muistiinpano.

Päivi Kokko on piirtänyt puheenvuorosta visuaalisen muistiinpanon.