‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Jokainen ilon askel vie kohti unelmaa


· Materiaalit · This Is Not a Webinar 2020 · Virtuaalitapahtuma

Jokaisessa paikassa ja tapahtumassa jotain hyvää näkevä Kati Hakala työskentelee Ericssonilla UX Product Ownerina. Alalle hän ajautui ”vahingossa”. Lukion jälkeen oli tarkoitus pitää välivuosi, mutta kun Hakalasta tuntui sille, että jotain tulisi tehdä, hän haki teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen (Helsinki University of Technology) ja pääsi ensiyrittämällä sisään vuonna 2002.  Diplomi-insinöörin opinnoissa Hakalaa kiinnosti eniten käyttäjäkeskeinen tuotekehitys, ihmisten havaitseminen ja toiminta, sekä kognitiivinen neurotiede, eli kuinka koneista voitaisiin tehdä ihmisille ymmärrettäviä ja helppokäyttöisiä.

”Olen aina ollut tyyppi, joka ilahtuu eniten siitä, että saan autettua toisia jotenkin tai saan heidät loistamaan omassa työssään,” Hakala kertoo.

Hakala suoritti diplomityönsä käytettävyystutkimuksen parissa Ericssonilla vuonna 2008 ja jatkoi Ericssonilla valmistumisensa jälkeen organisaation services puolen globaalissa tuessa.  Globaalin asiakastuen ohessa Hakala teki projekteja Research-puolella. Hakalaa kuitenkin kiinnosti edelleen käyttöliittymäsuunnittelu, käyttäjähaastattelut ja käytettävyystutkimus, mutta Ericsson Suomen toimipaikassa näitä osa-alueita ei ollut tarjolla.

Palattuaan takaisin töihin vanhempainvapaalta Suomen Ericssonin toimipisteeseen oli Hakalan iloksi perustettu UX-tiimi IoT-yksikköön toiminnan laajenemisen myötä. Hakala pääsi aluksi työskentelemään UX-tiimin kanssa päivän viikossa muiden työtehtäviensä lisäksi, kunnes hän aloittikin IoT UX-tiimin Product Ownerin työtehtävät muun muassa käyttäjä- ja käytettävyystutkimusten parissa, hallinnollisten tehtävien lisäksi.

Teknologia kuuluu kaikille

Hakalalle osallistuminen Mimmit koodaa-ohjelmaan Ericssonin edustajana on positiivinen mahdollisuus, sillä Mimmit koodaa-projektissa ja Ericssonin yrityshengessä liikutaan samoilla vesillä. Hakala on iloinen voidessaan osallistua Mimmit koodaa-projektiin ja pystyessään antamaan takaisin yhteisölle jotain hyvää asiantuntijuutensa ja työnantajansa puolesta.

”Ericssonilla työssä tärkeää on murtaa edessä olevia muureja ja tukea toinen toisiamme, jotta voisimme yhdessä rakentaa parempaa tulevaisuutta perustuen monimuotoisuuteen, yhteisöllisyyteen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Teknologia kuuluu ihan kaikille. #Mimmitkoodaa ajaa näitä samoja arvoja, tätä tulevaisuutta ja elämäntapaa, joka kannustaa ainaiseen oppimiseen Ericssonin tavoin. On hienoa saada olla tapahtumassa mukana,” Hakala summaa.

Tulevaisuudessa Hakala haluaisi kehittää UX-tekemistä ja tuoda paremmin tietoisuuteen sitä, mitä UX on ja miksi se on tärkeää. Tuotekehityksellä voidaan saavuttaa paljon, ja käyttäjien ymmärtäminen on yrityksille aidosti hyödyksi. Hän haluaisi tuoda vielä enemmän esiin tuotekehityksen merkityksellisyyttä ja kertoa, miksi käyttäjien ymmärtäminen ja tunteminen on niin tärkeää. Hakala on iloinen voidessaan olla työnsä puolesta positiossa, jossa hänellä on mahdollisuus jakaa sanomaansa, ja siten vaikuttaa alan tulevaisuuteen.

Nuoremmalle itselleen Hakala haluaisi sanoa, että elä ja nauti siitä, mitä teet juuri sillä hetkellä. Nauti hetkestä. Elämässä ei ole kiire. Tee asioita, joista nautit, koska ne vievät sinua aina johonkin – kuten omaan unelma-ammattiisi.

Mukana This Is Not a Webinarissa

Kati Hakala oli mukana kaikkien aikojen ensimmäisessä This Is Not a Webinarissa Salla Rantamäen kanssa, jossa he puhuivat englanniksi käyttäjäkokemuksesta:

What is user experience design and why do we need it? How does a design process look like? In this session, we will walk you through the very basics of user experience design, what does a design process look like and what methods and tools can be used. In the end, we will discuss how to apply user experience design principles at work and everyday life.