‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Muutosten vuosi: Mimmit koodaa Pohjois-Karjalassa

· Pohjois-Karjala · Tiedote · Sanna Hyvönen

Vuosi 2021 oli mieletön Mimmit koodaa -ohjelmassa. Kiihtyvässä muutoksessa kehitimme toimintatapojamme ja tavoitimme henkilöitä yhä useammalta paikkakunnalta. Saimme myös upean mahdollisuuden aloittaa paikallisen #MimmitKoodaa hankkeen Pohjois-Karjalassa.

Mimmit koodaa on menestynyt hyvin koko Suomen alueella ja pandemia-aika vain kiihdytti tahtia entisestään. Tavallisen toimintamme ohella ajattelimme, että oli aika kokeilla jotain täysin uutta ja aloitimme paikallisen hankkeen Pohjois-Karjalassa. Hankkeen aloittaminen jännitti aluksi, sillä vastaavaa ei ole aiemmin tehty #MimmitKoodaa-ohjelmassa.

Keväällä 2021 kehitimme paikallisen mallin, jonka avulla aioimme purkaa ICT-alaan liittyviä stereotypioita, tavoittaa paikallisia naisia ja innostaa heitä teknologian pariin. Tämän toiminnan ohella halusimme auttaa paikallisia toimijoita ymmärtämään ohjelmistokehityksen mahdollisuuksia ja tarvittaessa tukea heitä prosessissan.

Keväällä kävimme läpi myös monia kysymyksiä: kuinka meidät otetaan paikallisesti vastaan, onko aihe toivottu ja löydämmekö alueen naisia?

Konkretian äärellä

Tästä lähtökohdasta aloitimme rakentamaan verkostojamme ja paikallisia tapahtumia. Onneksemme saimme iloisen vastaanoton ja meidät otettiin hyvin lämpimästi vastaan: sanomaamme selkeästi kuunneltiin ja se oli monelle tärkeä.

Kävi yllättäen niin, että pääsimme Pohjois-Karjalan maakuntalehteen samaisen kevään aikana avaamaan alkavaa toimintaamme. Avasimme tapahtumatuotannon tekemällä tilaisuuden paikallisille toimijoille yhdessä Abloyn kanssa ja pääsimme esittäytymään 50 organisaation edustajalle.

Ensimmäisen vuoden aikana olimme mukana 16 tapahtumassa, joista 5 järjestimme itse. Tilaisuuksiin osallistui kaikkinensa vähintään 367 henkilöä. Viimeisimpään hybridi-tapahtumaamme osallistui yhteensä 108 henkilöä ja sitä on katsottu useaan otteeseen Youtube-tallenteesta.

Palautteen mukaan tapahtumamme ovat olleet erinomaisia ja ihmisläheisiä, joissa “innostavan pirskahteleva” yhteishenki syntyi nopeasti. Palautteissa kerrotaan, että tapahtumissa kiinnostavinta oli kuulla alalla työskentelevien ajantasaisia tarinoita ja ajatuksia sekä yritysvieraiden selkeät esimerkit työllistymismahdollisuuksista koettiin tärkeiksi. Esimerkiksi viimeisimmän tapahtuman päätteeksi muutama osallistuja kertoi rohkeasti, että sai tilaisuudessa kipinän tutustua koodaamiseen ja he lähtivät työstämään omia mahdollisuuksiaan alalla. Esikuvilla ja verkostoitumisella on siis iso merkitys alanvaihdossa.

Eli tiivistettynä: naisia todellakin kiinnostaa teknologia! Kaikki tekemämme työ ja saamamme palaute tuntuu mahtavalta saavutukselta haja-asutetulla alueella ensimmäisen vuoden aikana.

 

Olen kiinnostunut alasta 27 prosenttia, Opiskelen tai olen alalla 15 prosenttia, Olen kiinnostunut Mimmit koodaa ohjelmasta tai hankkeesta 26 prosenttia, Haluan verkostoitua 7 prosenttia, Haluan tietää lisää 23 prosenttia jaJoku muu syy 2 prosenttia.

Viimeisimmässä hybridi-tapahtumassa kysyimme virtuaalialustalla käyneiltä kävijöiltä, miksi he ovat mukana tapahtumassa. Kolme tärkeintä syytä olivat: 1) Olen kiinnostunut alasta 27 %, 2) Olen kiinnostunut Mimmit koodaa -ohjelmasta tai hankkeesta 26 % sekä 3) Haluan tietää lisää 23 %. Vastaajia oli 37 henkilöä ja heidän oli mahdollista vastata useampi kuin yksi vaihtoehto.

 

Tulevana vuonna 2022 tarjoamme paikallisille naisille maksuttomia matalan kynnyksen workshoppeja, joissa he pääsevät kokeilemaan IT-alan eri perusteita käytännössä. Siten he voivat kokeilla konkreettisesti alamme aihealueita ja siten myös mahdollisesti löytävät sen oman juttunsa.

Nyt on tullut aika kiittää

Kiitämme kaikkia mukana olleita yrityksiä, toimijoita, ja oppilaitoksia, jotka mahdollistavat toimintamme ja ovat auttaneet meitä työssämme. Eli suuri kiitos Brändpa, ELY-keskus, Howspace, HUMUS-hanke, Hurry, ISYY, Itä-Suomen Yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, KETI, LieKe, Mikko Hopia Oy, Passpartool-hanke, PIKES, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Riveria-ammattioppilaitos, Saranen, Skripti, Spark Joensuu, Säynevirta photography, TE-palvelut, ToKi-hanke, Tovari, TyönhakuSparraamo sekä YTYÄ!-hanke.

Erityiskiitokset läheisestä yhteistyöstä välitämme heille: Abloy, Business Joensuu, Kauppakamari, Luotsi Joensuu ja Nolwenture.

Oman erityiskiitoksen haluan välittää Satu-Minna Piiroiselle (Business Joensuu), joka on auttanut meitä toimijana useaan otteeseen niin pienissä kuin suurissakin asioissa.

Vaikka olemmekin vielä alkutaipaleella, tiedämme tekevämme täällä merkityksellistä työtä.

Sanna Hyvönen
Projektikoordinaattori
#MimmitKoodaa Pohjois-Karjala -hanke

 

 

Kaikista vierastapahtumistamme emme ole saaneet dataa osallistujamäärästä ja siksi luvuissa on mainittu “vähintään”.

 

#MimmitKoodaa Pohjois-Karjala hanke tarjoaa paikallisesti aikuisille naisille maksuttomia matalan kynnyksen tapahtumia ohjelmistokehityksestä. Hankkeen toteututusaika on 01.03.2021 – 30.04.2023 ja sitä on mukana rahoittamassa Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus – Vipuvoimaa EU:lta!

Hanke-logot.