How to: Hackathon
· Materiaalit · Webinaari · Sanna Hyvönen
Mimmit koodaa järjestää Hackathonin 17-19.9.2021 yhdessä Ultrahackin ja kumppaneiden kanssa! Hackathonin tarkoituksena on antaa Mimmit koodaa yhteisölle mahdollisuus soveltaa osaamistaan sekä oppimiaan taitojaan käytännössä haasteeseen osallistumalla.
Voit osallistua Hackathoniin täysin sillä taustalla ja osaamisella, mitä sinulta löytyy. Kun tiimiläisillä on eri taustat, taidot ja kokemukset, syntyy innovatiivisia “out of the box”-ideoita! Näin myös tiimiläiset voivat oppia toisiltaan.
Miten mukaan?
Rekisteröidy mukaan Ultrahackin sivuilta löytyvän lomakkeen kautta ke 8.9. mennessä. Hackathon on ennen kaikkea yhteistyötapahtuma, jossa tiimit kohtaavat oikeita haasteita innostavassa ympäristössä.Toisin sanoen mukaan osallistuvat pääsevät kokemaan kokonaisvaltaisesti rakennetun kokemuksen ja saavat tukea monessa eri kanavissa. Tavoitteena on, että kaikilla on hauskaa!
Hackathoniin suositellaan hakevan maksimissaan 5 hengen tiimissä – suositus on 3-5 henkilöä. Jos sinulla ei ole vielä tiimiä, ei hätää! Tule Mimmit koodaa Hackathon Slackiin ja esittele itsesi #pitch-yourself kanavalla. Hyvän esittelyn luot esimerkiksi kertomalla kuka olet, mitä osaat, mitä teet nyt ja mistä olet kiinnostunut. Löydät linkin Slackiin Hackathonin sivuilta (sis. linkki).
Slackin lisäksi järjestetään matchmaking sprinttejä, joissa pääset verkostoitumaan, löytämään tiimiläisiä sekä saat apua haasteeseen liittyvään ideoimiseen. Tarkemmat päivämäärät ja infot sprinteistä löytyvät tästä linkistä: Mimmit koodaa Hackathon. Kokemuksen mukaan parhaimmat ideat ja tiimit löytyvät jo ennen varsinaista Hackathonia, hyödynnä siis verkostoitumista rohkeasti jo nyt!
Mimmit koodaa Hackathon haasteet
Removing the obstacles of employment – digital skills measuring & capability building
Haaste 1 (Helsingin kaupunki)
Kaupungeilla on useita työnhakijoita, joiden osaamista ja digitaitoja on vaikea mitata. Voi olla, ettei osaamista ole tai henkilö ei vain osaa sanoittaa sitä. Siksi tarvitaankin testausväline ja mittaristo, jonka avulla voidaan profiloida työnhakijan osaamisen taso.
Lopputulos voi olla esimerkiksi konsepti, sovellus tai vaikkapa MoCap – idea on vapaa! Haasteessa haetaan tapaa testata osaamista ja tärkeintä on, että sitä on helppo käyttää sekä on käytettävissä puhelimella tai työllisyyspalveluiden tietokoneella.
A sustainable Everyday life
Haaste 2
Sitran tutkimuksen mukaan kestäville toimintamalleille ja kestävän arjen toiminnalle on reilusti kysyntää. Tässä haasteessa pääset lisäämään kestävää kehitystä, joka voi liittyä esimerkiksi ihmisten koteihin, kotikaupunkiin, kaupunkeihin, työmatkaan, matkustamiseen ja/tai päästöjen mittaamiseen.
Avuksesi saat Sitran asiantuntijoita ja lopputulemaan saa sisältyä tai olla sisältymättä koodia. Lopputulos voi olla esimerkiksi konsepti, sovellus tai vaikkapa liiketoimintamalli. Tärkeintä on, että osaat kertoa mitä ja miten olet ratkaisemassa haastetta.
Molempien haasteiden speksit:
- Yhteen haasteeseen voi osallistua maksimissaan 10 tiimiä.
- Yksi tiimi voi muodostua 3-5 henkilöstä.
- Prize pool: 5 000 euroa per haaste.
Tarkemmat tiedot haasteista löytyvät osoitteesta: ultrahack.org/mimmit-koodaa-hackathon
Muistilista
- Rekisteröi itsesi mukaan Ultrahackin sivuilla olevaa lomaketta käyttäen (linkki) ja kerro samalla ideasi haasteen ratkaisemiseksi sekä mahdolliset tiimisi jäsenet.
- Voit hakea kumpaankin haasteeseen, mutta voit tulla valituksi vain toiseen niistä.
- Ideasi ei tarvitse olla valmis! Tärkeintä on, että osaat kertoa alustavasta suunnitelmastasi haasteen ratkaisemiseksi.
- Voit muokata ideaasi myös rekisteröitymisen jälkeen. Muokkausmahdollisuus on avoinna rekisteröitymiseen viimeiseen päivään (8.9.) saakka.
- Jos sinulla ei ole vielä tiimiä, ei hätää! Voit verkostoitua esimerkiksi Hackathon Slackissa ja/tai tulevissa Matchmaking sprinteissä.
- Tule mukaan Mimmit koodaa Hackathon Slackiin. Löydät sieltä muun muassa vertaistukea, mentoreita sekä Hackathonin vetäjät. Pyydä apua tai vinkkaa ajatuksistasi rohkeasti!
- Hackathon on online, ja sen aikana saat sparrausta sekä mentorointia useaan otteeseen.
- Tutustu tähän tallenteeseen: How to hackathon ja tutustu sen esitykseen täällä.
Hackathonin tarkemmat speksit ovat osoitteessa: ultrahack.org/mimmit-koodaa-hackathon
Päivämäärät
- Matchmaking sprint 9.8., 12.8., 17.8. ja 20.8.
- Rekisteröidy mukaan 8.9. mennessä
- Pääset tapaamaan mentoreita: 1. haaste 13.9. ja 2. haaste 14.9.
- Hackathon 17.-19.9.
Q&A
Onko ekan haasteen ideana enemmän opettaa digitaitoja vai testata enemmän taitotasoa ja sitä kautta löytää työntekijöitä oikeisiin tehtäviin?
- Haasteen tavoitteena on testata taitotasoa tai työllisyystasoa ja mittaroida sitä jotenkin. Helsingin kaupunki hoitaa koulutuksen ja opettamisen.
Onko tarkoitus osallistua vain toiseen haasteeseen vai molempiin?
- Voit ilmoittautua kumpaankin haasteeseen, mutta voit tulla valituksi vain toiseen niistä.
Ymmärsinkö oikein että ei kaikki pääsee Hackathoniin vaan siellä on jonkunlainen ‘pääsykoe’ sen jälkeen kun tiimit on muodostettu?
- Kun rekisteröitymisen viimeinen päivä 8.9. on mennyt, haasteen vetäjät, mentorit ja Ultrahack tutustuvat tulleisiin ideoihin ja ajatuksiin. Tämä valitsijatiimi valitsee kummallekin haasteelle 10 tiimiä, jotka pääsevät Hackathoniin.
Pitääkö ideat kehitellä tiimin kanssa etukäteen ja niiden perusteella valitaan ne 10 tiimiä mukaan?
- Kyllä. Idean ei tarvitse olla valmis ja se voi hyvinkin muuttua Hackathonin aikana. Tärkeintä on, että osaat sanoittaa, mitä ideasi pitää sisällään
Millä tavalla tiimin idea esitetään, suullisesti vai kirjallisesti?
- Rekisteröitymisvaiheessa se esitetään kirjallisesti. Hackathonin aikana ideasta tehdään max. 5 minuutin video, joka pitchataan suullisesti englanninkielellä, mutta sen ohessa voi olla esimerkiksi PowerPoint, jolloin osa pitchauksesta voi olla kirjallisesti. Videot esitetään tapahtuman viimeisenä päivinä ja tiimit pääsevät esityksen jälkeen vastaamaan tuomariston kysymyksiin suullisesti.
Onko Hackathonin kielenä englanti?
- IT-alalla käytetään virallisesti englantia ja osa Hackathonin kumppaneista puhuu vain englantia. Sen vuoksi on luonnollista valita Hackathonin viralliseksi kieleksi englanti. Mikäli kaikki tiimistäsi puhuvat suomea ja mentorit sattuvat olemaan suomenkielisiä, silloin on ok käyttää suomea. Pitchaukset ja tuotokset tehdään kuitenkin englanniksi. Muistathan, että rallienglanti on aivan yhtä hyvä kuin “oikea englanti”!
Entä jos ei pysty osallistumaan livenä elokuussa järjestettäviin tapahtumiin? Elokuussa koulujen alettua ei välttämättä pysty klo 16 olemaan paikalla, saako niitä seurata tallenteista?
- Vain asiaosiot ja keynotesit nauhoitetaan. Tällöin hackathonin muut osiot, kuten verkostoituminen, ideointi ja vapaa jutustelu jäävät pakosti ohitse. Jos et pääse paikalle tapahtumiin, laita siitä rohkeasti viestiä Slackissa Emilialle, Ellalle tai Miljalle. Teemme parhaamme auttaaksemme sinua ja voimme esimerkiksi auttaa poissaoloanomuksen laatimisessa.
Näkeekö jokainen tiimi muiden tiimien ideoita ennen hakemuksen lähettämistä?
- Jokainen tiimi pääsee katsomaan ja scrollailemaan ideoita valintojen jälkeen. Tämä auttaa esimerkiksi tiimiytymisessä, jos joku haluaa auttaa sinua ideasi kanssa. Elä huoli, ideoita ei kuitenkaan vie kukaan. Tähän yleiseen listaan voidaan tarvittaessa laittaa vain idean yleinen kuvaus ja sen syvemmät ajatukset voi jättää salaisuudeksi.
Jos jättää idean ennen 8.9. niin voiko sitä käydä muokkaamassa ennen tuota päivämäärää?
- Voi käydä.