‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Uskalla yrittää – kurkottele kohti unelmiasi!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Kosmetologista datanomiksi

Petra Uggeldahl on 21-vuotias Turun ammatti-instituutin datanomiopiskelija. Kiinnostus teknisiin asioihin on kulkenut mukana alakouluikäisestä asti, kun Petra tuli itsetietoisena auttamaan perhettään television virityksessä tai kännykän käyttöönotossa. Äidin mukaan ohjekirjoja ei tarvittu, vaan tuhahdus ja pitkä katse kertoivat kaiken – ja laitteet tulivat pikavauhtia kuntoon. Yläasteella mietinnässä oli teknisen käsityön tuntien ja ammattikouluun tutustumisen yhteydessä voitetun laitekilpailun myötä sähköasentajan työ. Petra päätyi kuitenkin opiskelemaan kosmetologiksi kokiessaan, että se oli hyväksytympi alavalinta naiselle, vaikka sähköasentajan ala kiinnostikin enemmän. Hän ei yläasteella ollessaan edes ajatellut asiaa, vaan koki, että naisena nyt vain pitäisi hakea jollekin naisille suunnatulle alalle. Vasta aikuisena hän on havahtunut pohtimaan, että mistä ihmeestä moinen ajatus on lähtöisin. Opetetaanko kouluissa jollakin tavalla näin, vai mistä tällaiset tiedostamattomat ajatukset ovat saaneet alkunsa, ettei naisena muka olisi hyväksyttävää hakea mille tahansa alalle?

Pian Petra huomasi, ettei kosmetologin polku ollut häntä varten. Hänellä on kuitenkin periaatteena tehdä aloittamansa asiat loppuun asti, joten hän valmistui kosmetologiksi vuonna 2017. Valmistumisensa jälkeen hän teki hetken kosmetologin töitä sekä piti välivuotta miettien seuraavaa siirtoaan. Hän haki muille niin kutsutuille naisille suunnatuille aloille, kävi monissa kouluissa haastatteluissa ja tuli hyväksytyksi vaatetuspuolelle. Perhe ja tuttavat kuitenkin kannustivat ja rohkaisivat häntä hakemaan nykyiseen kouluun, eikä Petra ole katunut alavalintaansa päivääkään.

Läheiset ihmiset ovat kaikista tärkeintä elämässä

Petra on lämmin, rauhallinen, kiltti ja huomioiva sekä hyvä kuuntelija. Hän on lisäksi esteettinen ja pikkutarkka. Petran perheeseen kuuluvat äiti ja isä sekä äidin puolelta kaksi siskoa ja äidin miesystävän puolelta perheeseen tulleet viisi veljeä. Lappeenrannassa asuu poikaystävä Rasmus. Petralla on pieni, mutta tiivis ystäväporukka, ja ystävät ovatkin kuin toinen perhe. Läheiset ihmiset ovat ehdottomasti kaikista tärkeintä elämässä. Äitinsä sanoin Petra on aurinkoinen, iloinen, ystävällinen, syvästi tunteva, keskusteleva ja empaattinen persoona, joka huolehtii ystävistään ja haluaa auttaa heitä. Petralla on äidin mukaan lisäksi luontainen itseluottamus osaamiseensa ja kykyynsä oppia nopeasti uutta – hän uppoutuu syvällisesti itseään kiinnostaviin asioihin, lähtee rohkeasti kokeilemaan sekä onnistuu yleensä hyvin. Petra on myös taiteellinen; hän on ollut pienestä pitäen hyvä piirtäjä, tarinoiden ja sarjakuvien tekijä, laulaja sekä heittäytyvä tanssija.

Ystäviensä mukaan Petra ottaa aina kaikki huomioon, hän ei halua mitään pahaa kenellekään, ja hänen hymynsä saa kaikki muutkin hymyilemään – hän on luottoihminen ja sellainen ystävä, jonka jokainen tarvitsee. Petra pitää paitsi tietokoneella ja vanhalla Game Boylla pelailusta, myös käsitöiden tekemisestä ja virkkailusta, minkä vuoksi hän on ystäviensä sanoin ”vähän mummo”. Kuppi kahvia puolestaan saa hänet saman tien ylienergiseksi, minkä vuoksi myös sana ”kofeiiniherkkä” kuvailee häntä hyvin. Kofeiiniherkkyydestä Petralla onkin hauska tarina taustalla. Tutustuessaan nykyiseen poikaystäväänsä hän oli väsynyt, mutta hän halusi luonnollisesti antaa itsestään parhaan mahdollisen ensivaikutelman. Ollakseen skarppina hän ottikin ystävänsä rohkaisemana vähän energiajuomaa, vaikka tiesi, miten se häneen vaikuttaisi. Tämän seurauksena hän päätyi heittelehtimään kädet ja jalat täristen, stressipalloa puristellen kuin mikäkin Duracell-pupu. Matka poikaystävän kanssa jatkui kuitenkin yhdessä samaan suuntaan tästäkin huolimatta.

Kaikki ovet avoinna

Petran matkalle on mahtunut enimmäkseen tukea ja rohkaisua. Nykyisen koulun datanomipuolen haastattelussa Petralle tuli kuitenkin sellainen kuva, että haastattelija kyseenalaisti, tiesikö hän kosmetologina, minne hän oli hakemassa. Petralle selitettiin perusteellisesti, että kyseessä on tylsä työ, ja koska hän on tottunut tekemään käsillään ja näkemään lopputuloksen heti, saattaa sen näkeminen tällä alalla kestää kauemmin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Petra koki, että hänen päätään yritetään kääntää toiseen suuntaan haastattelun aikana. Petra pohti, johtuiko tämä hänen nuoresta iästään, sukupuolestaan, kosmetologin taustastaan, vai mistä. Ihmisiä ei tulisi stereotypisoida, eikä aikaisemman taustan pitäisi antaa vaikuttaa asiaan. Päästyään sisään kouluun hän kysyi muilta, oliko heillä ollut vastaavia kokemuksia, ja vastaus oli kielteinen. Kokemus oli erikoinen, mutta ilmeisesti haastattelija halusi vain varmistaa, että Petra varmasti tiesi, mihin hän oli hakemassa. Lopputulos oli kuitenkin hyvä Petran pitäessä oman päänsä ja tehdessä napakasti selväksi, että hän on selvittänyt taustat ja tietää, mitä on tekemässä – että kyllä tässä ollaan ihan tosissaan liikkeellä. Loppukeskustelu sujuikin mukavammin, ja opiskelupaikka aukesi.

IT-alassa parasta on mahdollisuus itsensä haastamiseen, ja helpointa se, että nykypäivänä tietoa löytää todella helposti; Google on paras ystävä. Nämä muodostavat myös IT-alan suurimman haasteen; itseään täytyy haastaa jatkuvasti, ja tietoa on välillä jopa liikaa, eikä perässä meinaa pysyä. Tulevaisuudessa Petra haluaa valmistua datanomin opinnoistaan, ja unelmana olisi tehdä sellaista työtä, josta hän oikeasti nauttii. Ihanteellisin työympäristö olisi pieni ja tiivis porukka, jossa kaikki tulisivat keskenään toimeen, olisivat toistensa tukena, ja jossa kaikilla olisi jotakin annettavaa ryhmään. Oma ala tuntuu olevan tässä, ja kiinnostusta riittäisi vaikka mihin. Tässä kohtaa on kuitenkin vaikeaa sanoa, mikä on lopullinen suunta, sillä kiinnostavia vaihtoehtoja on niin paljon – päivä kerrallaan eteenpäin erilaiset vaihtoehdot mielessä pitäen. Petra haluaa kannustaa etenkin naisia uskaltamaan yrittämään ja kurkottelemaan kohti unelmiaan. Hän uskoo, että jos hänkin pystyi siihen, niin kuka tahansa pystyy!

Haastattelimme

Petra Uggeldahl
Datanomiopiskelija
Turun ammatti-instituutti