‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”On tärkeää olla ihminen ihmiselle!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Ratkaisukeskeinen maailmankansalainen

Anne-Maarit Kokko on 50-vuotias, Sveitsissä sovelluskehittäjäksi valmistunut yrittäjä. Anne-Maarit aloitti terveydenhuollon toimialaan keskittyvän yritystoimintansa toukokuussa 2019 toiminimellä Kookaburra Data perustaen sen jatkoksi joulukuussa 2019 osakeyhtiö Kookax Oy:n kasvamaan ja kansainvälistymään. Anne-Maarit tekee terveydenhuollon tiedonhallintaan liittyvää tietokantojen ja tietoprosessien suunnittelua ja kehitystä muun muassa tiedolla johtamisen ja laskutuksen käyttöön. Hän on juuri suunnitellut ja toteuttanut isolle asiakkaalle terveydenhuollon laskutusaineistoa tuottavan järjestelmän, jolla on jo tehty tuotannon laskutusta. Tiedolla johdetaan organisaatiota, kuten sairaalaa, jolloin on ensiarvoisen tärkeää saada oikeanlaista tietoa toiminnasta, kuten potilaiden hoitojaksojen määrästä, hoitopäivistä ja käynneistä. Pelkkä tietokanta- tai koodausosaaminen ei riitä, vaan on ymmärrettävä aidosti myös datan sisältöä – tietämystä on oltava myös tietosuoja-, tietoturva- ja lakiasioista esimerkiksi potilastietojen käsittelyn osalta. Anne-Maarit työskentelee kotitoimistoltaan käsin etänä, VPN-yhteyden avulla asiakkaan verkossa ja tarvittaessa asiakkaan tiloissa. Hän työskentelee tehokkaasti päivän, eikä poikkeustapauksia lukuun ottamatta jatka enää illalla. On tärkeää, että aikaa on myös perheelle ja terveydestä huolehtimiselle. Kotitoimistosta löytyvät sähköpöytä, ergonomiset tuolit sekä kahvakuula taukojumppaa varten.

Anne-Maarit asuu Kotkassa omakotitalossa teollisuudessa toimivan prosessi-insinöörimiehensä, 13-vuotiaan poikansa sekä 6,5-vuotiaan labradorinnoutajatyttö Veeran kanssa, ja perheeseen kuuluu lisäksi 27-vuotias Australiassa asuva tytär – perhe on todella tärkeä. Anne-Maarit kokee olevansa paitsi suomalainen, myös maailmankansalainen. Hän on asunut Sveitsissä 16 vuoden ajan ja Suomessa vuodesta 2004 saakka. Matkustelu tuo vapauden tunnetta, ja Anne-Maarit matkusteleekin paljon muun muassa Australiassa asuvan tyttärensä luokse. Australia on hänelle rakas paikka – hän tykästyi sen energiaan ja leppoisaan tunnelmaan ensivierailulla. Anne-Maarit harrastaa työn vastapainoksi yin & flow yogaa, käy kuntosalilla sekä lenkkeilee koiran kanssa. Hän rakastaa terveellistä ravintoa, lukemista, Scifi-leffoja, matkustelua, luontoa, eläimiä, lapsia ja koko planeettaa kaikessa moninaisuudessaan. Myös avaruus ja avaruusteknologia kiinnostavat. Aina on lisäksi syytä kiitollisuuteen!

Sitkeä ja periksiantamaton Anne-Maarit asettaa itselleen tavoitteita sekä vaatii paljon itseltään ja muilta. On tärkeää ottaa vastuu omista tekemisistään ja kehittyä. Anne-Maarit on avoin ja toisinaan liiankin rehellinen ja suorapuheinen – iän myötä hän on oppinut diplomaattisemmaksi sekä pyrkii huomioimaan paremmin ihmisten tunteita. Hän on vahvasti henkinen haaveilija, filosofi ja eettisyyteen pyrkivä maailmanparantaja. Teknisellä, vaativalla ja toisinaan kovallakin IT-alalla on ensiarvoisen tärkeää olla ihminen ihmiselle ja ystävällinen ihan jokaiselle – kaikki ovat keskenään samanarvoisia. Onneksi ala on menossa ihmisläheisempään suuntaan. Anne-Maarit pitää paljon sekä uusiin ihmisiin tutustumisesta että viihtyy hyvin yksin ja työskentelee mielellään itsekseen. Etenkin luova suunnittelu ja koodaaminen edellyttävät oikeasti rauhallista, keskittymisen ja tehokkuuden mahdollistavaa työskentelyä ilman keskeytyksiä, jotta lopputulos on mahdollisimman kokonaisvaltaisesti huomioitu ja laadukas. Sosiaalista vuorovaikutusta sisältävät asiakaspalaverit tuovat puolestaan mukavaa vaihtelua päiviin. Anne-Maarit on työhönsä tosissaan suhtautuva suorittaja, joka haluaa aina saada asiat valmiiksi, ja kesken jääneet asiat häiritsevät. Hän on todella ratkaisukeskeinen, ja hän suosii pysyviä ja pitkäaikaisia ratkaisuja. Anne-Maarit pyrkii aina tehostamaan toimintaa karsien pois kaikki turhat prosessit – häneltä löytyy omasta takaa luontaista Lean-ajattelua. Yrittäjyys sopii Anne-Maaritille rohkeana asioiden kehittäjänä oikein hyvin. Haasteet motivoivat, ja itsensä ylittäminen on mieletön tunne!

Vaikeuksien kautta voittoon

Anne-Maarit on ensimmäiseltä ammatiltaan lapsuuden haaveensa mukaisesti kosmetologi. Hän työskenteli Sveitsissä muun muassa kosmetiikkamyyjänä, kosmetologina sekä monipuolisena yrittäjänä toimistotyön, markkinoinnin ja taloushallinnon parissa, mutta alkoi kaivata jotakin haasteellisempaa. Opiskellessaan liiketaloutta hän innostui Office-ohjelmia oppiessaan tietokoneen käytöstä, osallistui siihen liittyvälle kurssille ja jatkoi opiskelua aina sovelluskehittäjäksi asti. Alussa kaikki oli ihmeellistä, ja koodatakseen oli muutettava oma ajattelutapa loogiseksi prosessiajatteluksi, minkä jälkeen kaikki ovet olivat avoinna. Anne-Maarit napattiin jo toisena opiskeluvuonna töihin Allianz-vakuutusyhtiön ICT-kehityskeskuksen Data Warehousing -tiimiin Zürichiin tietovarastoinnin pariin, missä hän viihtyi aina siihen asti, kunnes muutti Suomeen jatkaen terveydenhuollon ICT:n parissa. Anne-Maarit kannustaa nuoria, että riippumatta tämän hetkisestä tilanteesta, heistä voi tulla ihan mitä tahansa – on tärkeää tehdä sitä, mistä tykkää!

20 vuotta sitten Sveitsissä alalla aloittaessaan Anne-Maarit koki naisena teknisellä alalla olemisen haasteellisena; hän kohtasi vähättelyä ja jopa kiusaamista ulkomaalaisena, uraansa vasta aloittelevana nuorena naisena. Hän arveli, että kollegat pitivät häntä kilpailijana, muttei antanut sen vaikuttaa itseensä, vaan keskittyi työnsä tekemiseen mahdollisimman hyvin. Lopulta hän sanoi kollegoilleen yksitellen suoraan, ettei hän ole kilpailemassa kenenkään muun kuin itsensä kanssa, mikä puhdisti ilmaa todella paljon. Anne-Maaritilla oli onnekseen aivan ihana ja mahtava naispuolinen esimies – varsinainen mentori, jolta hän oppi todella paljon, myös positiivisia asioita johtamisesta. Suomessa hänellä on lisäksi positiivisempia kokemuksia. On hauskaa, että muutettuaan Suomeen hän ei aluksi ymmärtänyt kaikkia suomenkielisiä IT-alan termejä, sillä hän oli tottunut käyttämään niitä Sveitsissä asuessaan vain saksaksi ja englanniksi. Sanat tulivat automaattisesti mieleen näillä kielillä, mutta Anne-Maarit joutui googlaamaan niiden vastineet suomeksi. Sveitsissä asuessaan häntä luultiin Zürichissä aksenttinsa puolesta eri kantonista kotoisin olevaksi natiiviksi – kotona tyttären kanssa puhuttiin sveitsinsaksaa, joka sujui jopa suomen kieltä luonnollisemmin. Suomeen muutto vaihtoi kielen kuitenkin kuin huomaamattaan suomeksi. Kotkassa asuessaan Anne-Maarit kaipaa kansainvälisyyttä – on ihanaa tavata uusia ihmisiä ulkomailla ja erilaisissa pääkaupunkiseudun tapahtumissa.

Anne-Maaritin pitkän aikavälin tavoitteena on asua ja työskennellä mielenkiintoisten tehtävien parissa jatkuvasti uutta oppien Suomessa ja Australiassa ollakseen lähellä myös tytärtään. Hän toivoo yrittäjyytensä mahdollistavan tämän unelman – aina kannattaa yrittää, määrätietoisesti askel kerrallaan. Anne-Maarit on todella innoissaan tulevista uusista tuulista, haasteista, kasvusta ja kansainvälistymisestä. Parasta alassa ovatkin haastavuus ja loputtomat mahdollisuudet kehittyä huippuunsa! Anne-Maarit kannustaa erikoistumaan itseään kiinnostavaan asiaan – oli se sitten tietty toimiala, sovellus, järjestelmä tai vaikka ohjelmointikieli. Syväksi asiantuntijaksi tuleminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja aitoa motivaatiota, mutta ihminen on ihmeellinen päästessään oikeanlaiseen ympäristöön kasvamaan ja kehittymään – kaikkea voi oppia! Anne-Maaritilla on meneillään ihana, iso ja uusi haaste; johtajan rooli. Hän on juuri palkannut yritykseensä ensimmäisen työntekijän, joka työskentelee Anne-Maaritin tavoin etänä omalta kotitoimistoltaan käsin. Yrityksen kasvutarinan jatkuessa tietovarastoinnin osaajille on tarvetta! DW/BI-osaamisen lisäksi terveydenhuollon toimialan tunteminen on iso plussa, ja SQL Server, SQL-osaaminen, Azure ja Power BI ovat tämän hetken valttikortteja. Liittymällä mukaan Anne-Maaritin matkaan pääset osaksi etätyötä ja luottamusta korostavaa työskentelykulttuuria – työntekijöiden tyytyväisyys näkyy niin työn tuloksessa kuin asiakkaiden tyytyväisyydessäkin. ”Mikäli terveydenhuollon toimialalla toimiva kansainvälisyyteen pyrkivä startup kiinnostaa, ole ihmeessä yhteydessä!”

Haastattelimme

Anne-Maarit Kokko
Yrittäjä
Kookaburra Data / Kookax Oy