Mimmit koodaa ohjelman ensimmäisen hackathonin voittajat!
· Ajankohtaista · Blogi · IT-alan teemat · Materiaalit · Tiedote
Mimmit koodaa -hackathon on jatkumoa Mimmit koodaa -koulutukselle. Hackathon on avoin kaikille Mimmit koodaa -yhteisön Mimmeille. Tarkoituksena on ratkaista tosielämän haasteita soveltamalla osallistujien ainutlaatuista asiantuntemusta, sekä opittuja teknisiä taitoja upeiden mentorien tuella.
Hackathon-tilaisuudessa on loistava mahdollisuus verkostoitua, solmia uusia yhteyksiä ja kehittää omaa osaamista luomalla kestäviä ratkaisuja yhdessä monialaisen tiimin kanssa. Osallistujalta ei vaadita edistyneitä koodaustaitoja.
Haastattelimme tämän vuoden voittajatiimiä, joka onnistui luomaan konseptin työnhakijoiden osaamista ja digitaitojen mittaamista varten. Tutustu voittajiin, sekä heidän voittonsa tuoneeseen ratkaisuun tässä artikkelissa!
Tiimi löytyi työpaikalta
Laura Hannula (Expert, Data and analytics), Arjeta Peshtani (Machine Learning Engineer), Yen Nguyen (Marketing Data Analyst) ja Marina Massoud (Master’s student in Software and Service Engineering) muodostavat vuoden 2021 Mimmit koodaa -hackathonin voittajajoukkueen. Heitä kaikkia yhdistää Wärtsilä, suomalainen yritys, joka valmistaa ja huoltaa virtalähteitä, sekä muita laitteita meri- ja energiamarkkinoilla. Hannula, Peshtani ja Nguyen ovat kyseisen yrityksen työntekijöitä ja Massoud suorittaa Wärtsilässä opintoihin liittyvää harjoittelua.
Yrityksen sisäisen viestinnän kautta oli lähetetty tieto tulevasta Hackathon-tilaisuudesta ja edellä mainitut naiset pitivät haastetta mielenkiintoisena, sekä loistavana tilaisuutena tavata vihdoin työkaverit kasvotusten. Ennen Hackathonia Hannula, Peshtani, Nguyen ja Massoud olivat tutustuneet toisiinsa ainoastaan videoyhteyden välityksellä.
“Oli hienoa päästä tutustumaan tiimiin ja saada mahdollisuus työskennellä yhdessä, yhteisessä ympäristössä”, Peshtani kommentoi. Hän on itse osallistunut hackathoniin kerran aiemmin ja tällöinkin kyseessä oli online-tilaisuus.
“Yhdessä työskentely oli ehdottomasti parasta ja se, että sai olla luova”, Massoud jatkaa.H
Haasteena työnhakijoiden osaamisen, sekä digitaitojen mittaaminen
Hannula, Peshtani, Nguyen ja Massoud lähtivät ratkaisemaan Hackathonissa Helsingin kaupungin haastetta koskien työnhakijoiden osaamista ja digitaalisia taitoja – sitä, kuinka vaikeaa näiden asioiden mittaaminen on. Voi olla, ettei osaamista ole tai henkilö ei vain osaa sanoittaa sitä. Tämän vuoksi tarvitaan testausväline ja mittaristo, jonka avulla voidaan profiloida työnhakijan osaamisen taso. Haasteessa haettiin tapaa testata osaamista, esimerkiksi konseptia, sovellusta tai vaikkapa MoCap -ideaa. Lopputuloksen tuli olla myös puhelimella tai työllisyyspalveluiden tietokoneella käytettävä.
“Ennen varsinaista Hackathonia pidimme useita online tapaamisia missä vaihdoimme ideoita ja loimme ensimmäisiä luonnoksia ratkaisuista”, Peshtani kertoo. Itse Hackathonissa joukkue lähinnä varmisti, että idea oikeasti toimii ja siihen tehtiin tarvittavia viimeistelyjä.
“Loimme moduulin, koulutusalustan, johon Helsingin kaupunki voisi vain lisätä erilaisia polkuja eri taidoista. Näiden perusteella työnhakija voi kouluttautua ja opiskella yksilöidysti eri taitoja oman osaamisensa mukaan”, Hannula kertoo joukkueensa keksimästä ratkaisusta.
“Numeroidun datan avulla työnhakijan osaamista voi analysoida ja sen perusteella ohjelma voi luoda yksilöityjä koulutuksia. Panostimme myös kirjalliseen sisältöön käyttäjäkokemuksessa ja siihen, että asiat on selkeästi esitetty. Pelkät numerot eivät kuitenkaan välttämättä kerro mitään ihmiselle, joka ei työskentele teknologian ja ohjelmistojen parissa”, Massoud jatkaa.
Koko tiimi tuntui yllättyneen kilpailun voitosta, sillä heistä jokainen oli lähtenyt mukaan oikeastaan vain siksi, että tällainen mahdollisuus oli tarjolla, jossa pääsi toteuttamaan alusta loppuun kokonaisen projektin ja samalla tutustumaan työkavereihin, sekä muutenkin verkostoitumaan. Vaikka voitto tuntui totta kai mahtavalta, piti joukkue silti isompana palkintona sitä, että he saivat tiiminä luoda jotain oikeasti hyödyllistä ja arvokasta.
Loistava ympäristö verkostoitua ja ystävystyä
Hackathon on yhteistyötapahtuma, jossa kaikilla saa ja kuuluu olla hauskaa. Tiimit pääsevät kohtaamaan oikeita haasteita innostavassa ympäristössä ja tukea on tarjolla monessa eri kanavassa.
“Oli hienoa, kun mentoreihin sai yhteyden ihan muutamassa minuutissa Slackin kautta!” Hannula kehuu ja jatkaa:
“Vaikka tilaisuuden nimi voikin johtaa harhaan, ei Hackathonissa tarvitse olla taitava koodaaja. Pääset toteuttamaan jotain hienoa yhdessä tiimin kanssa. Hackathon on todella upea oppimiskokemus ja etenkin sosiaalisesta näkökulmasta todella palkitseva tilaisuus.”
Tilaisuus on erittäin hyödyllinen myös opiskelijoille. Massoud kertoo omista kokemuksistaan:
“Tilaisuudessa on rento ympäristö ja kaikki ovat todella avuliaita. Taustasta riippumatta siellä aidosti halutaan, että sinä onnistut! Oppilaan näkökulmasta Hackathon tarjoaa mahdollisuuden oppia mielettömän paljon. Ei ole itsestäänselvyys, että harjoittelun aikana pääsee toteuttamaan kokonaisen projektin alusta loppuun ja vielä näin lyhyessä ajassa.”
“Tällainen mahdollisuus kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi. Loistava ympäristö verkostoitua ja käytettävissä on todella taitavat mentorit, joilta oppii paljon”, Nguyen kommentoi.
Kuten aiemmin todettu, vaikka kaikki neljä työskentelevätkin samassa yrityksessä, eivät he olleet nähneet toisiaan kasvotusten ennen Hackathonia.
“Oli hienoa päästä tutustumaan omaan tiimiin ja Hackathonin ansiosta me oikeastaan ystävystyimme! Lähdimme myös yhdessä juhlimaan voittoa”, Peshtani kertoo.
Voittajajoukkue koostui alun perin neljästä kollegasta ja tilaisuuden jälkeen he ovat voineet kutsua toisiaan ystäviksi. Hackathon toi mukanaan jotain todella arvokasta hyödyllisen projektin, sekä kilpailun voiton lisäksi.
Leave a Reply