‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Käyttäjälähtöisyys on IT-alan avain!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

IT-perheen kasvatti

Emmi Aaltonen on 28-vuotias Lyyti Oy:n Lead UI & UX Designer. Työskentely tapahtuu pienessä design-tiimissä päävastuuna käyttöliittymän suunnittelu ja käyttäjätutkimus. Työnkuvaan kuuluvat lisäksi sketsien toteuttamisessa auttaminen sekä HTML, CSS ja React. Emmi valmistui IT-tradenomiksi Turun ammattikorkeakoulusta, ja aikaisempaa kokemusta löytyy Fonectalta nettisivujen tekemisestä sekä Turun kaupungilta käyttöliittymäsuunnittelusta.

Kaikenlainen tietokoneella touhuaminen pelaamisesta chattailyyn on aina kiinnostanut Emmiä. Ala-asteen lopulla kotiin saatu oma tietokone vei täysin mukanaan, ja siitä se sitten lähti, omien verkkosivujen suunnittelulla ja toteutuksella. Emmin koko perhe isää lukuun ottamatta vaikuttaa IT-alalla, eli kyseessä on varsinainen IT-perhe. Istumapainotteisen työn vastapainoksi Emmi harrastaa todella paljon liikuntaa, kuten käy kuntosalilla ja pyöräilemässä sekä kouluttaa kahta koiraansa.

IT-alalla teknisyys ja pehmeät arvot kohtaavat

IT-ala nähdään usein todella teknisenä, mutta se sisältää myös pehmeämpiä arvoja. Asiakaslähtöisyys sekä kommunikointi- ja tiimityöskentelytaidot ovat keskiössä. Valmiita teknisiä taitoja tärkeämpää onkin halu oppia ja kehittyä. Parasta alassa on luovuus, oman käden jäljen näkeminen, jatkuva kehittyminen ja uuden oppiminen. Emmille on todella tärkeää saada auttaa ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa nopeammin ja paremmin. Tiukat aikataulut ja tekemisen paljous tuottavat toisinaan haasteita, sillä monen samanaikaisen projektin vuoksi useiden pallojen on pysyttävä ilmassa yhtä aikaa.

Psykologia sekä ihmisten käyttäytyminen ja toiminta erilaisissa tilanteissa kiinnostavat kovasti, ja käyttäjätutkimuksen avulla pääseekin hienosti todistamaan ratkaisujen toimimista käytännössä. Emmille erityisen tärkeää onkin käyttäjälähtöisyys, eli tuotteiden käyttäjien tarpeiden, toiveiden ja mielipiteiden huomioiminen. Muualla tunnutaan ymmärtävän käyttäjälähtöisyyden merkitys paremmin, mutta Suomessa se on vielä osittain lapsen kengissä. Analyyttinen Emmi pyrkii jatkuvasti pitämään mielessään tuotteen käyttöliittymän ja käyttökokemuksen suunnittelun kokonaiskuvan. Ala kaipaakin kokonaisvaltaisempaa näkemystä, eli sitä, että designerit ymmärtäisivät enemmän teknologiaa, ja koodarit paremmin hyvän käytettävyyden merkityksen.

Miesvaltainen IT-ala tarvitsee naisnäkökulmaa

Vaikka opiskeluaikoina naisia olikin luokalla todella vähän, ei Emmi ole kokenut alalle pääsemistä vaikeana. Miehinen IT-ala tarvitsee osakseen naisnäkökulmaa, joten olisi mukavaa, jos naiset olisivat kiinnostuneempia alasta. Kaikki lähtee tasapuolisesta kasvatuksesta, joka tulisi toteuttaa kiinnostuksen kohteiden ja persoonallisuuden, ei sukupuolen mukaan. Niin tytöille kuin pojillekin tulisi osoittaa ohjelmoinnin hauskuus jo lapsesta lähtien.

Lukiossa Emmillä oli aivan mahtava ja positiivinen opinto-ohjaaja, joka kannusti kaikkia tekemään juuri sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä, sukupuolesta riippumatta. Matkan varrelle mahtuu valitettavasti myös lannistavampi kokemus, sillä ennen Turussa opiskelua Emmi joutui kiusatuksi opiskellessaan tietojenkäsittelyä Tampereen yliopistossa, minkä vuoksi hän keskeytti opintonsa. Emmi pohtii, johtuiko kiusaaminen hänen kuulumisestaan naisvähemmistöön. Kiusaamisen kohtaaminen aikuisemmalla iällä, vahvemmalla itsetunnolla ja elämänkokemuksella varustettuna auttoi kuitenkin ymmärtämään, ettei kiusaaminen johtunut itsestä. Aikuisten opiskelijoiden luulisikin jo ymmärtävän, ettei kiusaamisessa ole mitään coolia. Onneksi Emmi uskalsi kaikesta huolimatta lähteä opiskelemaan samaa alaa uudestaan, ja Turun ammattikorkeakoulun todella kivat opiskelijat ottivat hyvin mukaan porukkaan. Se, mikä ei tapa, vahvistaa.

Kaikkien IT-alasta kiinnostuneiden naisten kannattaa ehdottomasti lähteä rohkeasti mukaan, eikä alan miesvaltaisuutta kannata pelästyä. Kaikki on kiinni siitä, mikä itseä kiinnostaa, ja sitä kannattaa tavoitella. Emmin tiimissä on kaksi naista ja yksitoista miestä, mutta Emmi ei ole koskaan kokenut, että sukupuolella olisi työyhteisössä minkäänlaista merkitystä, sillä kaikki tekevät töitä yhdessä, yhtenä tiiminä. Ehkä vielä jonakin päivänä alalla ei ole ollenkaan esteitä tai muureja läpäistävänä.

Haastattelimme

Emmi Aaltonen
Lead UI & UX Designer
Lyyti Oy