‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”IT-alalla voit olla juuri sellainen kuin olet!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Unelma merimiehen urasta vaihtui IT-alaan

Tuuli Tiilikainen toimii konsulttina Columbia Roadilla, jossa hän on viimeisen kolmen vuoden ajan tehnyt kaikenlaista Full Stack -devaamisesta ja Designista pääasialliseen tekemiseensä eli Front End -devaamiseen, minkä tekemisestä hän myös nauttii eniten. Hän on lisäksi yksi React Finland -konferenssin järjestäjistä. Tuuli opiskeli IT-tradenomiksi Haaga-Heliassa, sillä se oli helpoin ja nopein reitti alalle. Taustalla vaikuttaa se, että Tuulin isä on tehnyt nettisivuja niin kauan kuin julkinen verkko on ollut olemassa, ja kiinnostus IT-alaa, teknologiaa ja softien tekemistä kohtaan voimistui älypuhelinten ilmestymisen myötä. Alalle pääseminen oli yllättävän helppoa, sillä Tuuli sai työharjoittelupaikan Columbia Roadilta siskonsa avustuksella jääden sille tielleen. Emotionaalisesta käyttäjäkokemuksesta opinnäytetyönsä tehnyt Tuuli on todella kiinnostunut ihmisen ja teknologian välisestä vuorovaikutuksesta, ja hän on siihen liittyvän osaamisensa vuoksi päässyt mukaan useisiin eri projekteihin tekemään UX-suunnittelua sekä visuaalista suunnittelua.

Tuulin kokemusta värittää erilaisten ihmisten kanssa työskentely erilaisissa tehtävissä ravintola-alasta myyntitöihin. Hän työskenteli viidentoista vuoden ajan setänsä vesibussiyrityksessä kaikissa mahdollisissa rooleissa vesibussin ajamisesta ja kansimiehenä toimimisesta kahvilavastaavan ja lipunmyyjän tehtäviin. Tuulille oli aina selvää, että kyseessä oli vain kesätyö, vaikkakin 17-vuotiaan Tuulin unelmana oli tulla isona merimieheksi. Tuulin isä kuitenkin oli sitä mieltä, ettei merimiehen ura olisi Tuulin tulevaisuus, ja jälkeenpäin ajateltuna isä oli oikeassa. Kesätyöt kuitenkin jatkuivat hieman pidempään kuin oli tarkoitus, sillä työskentely oli niin mukavaa, ja viidentoista vuoden ajalta jäi mukaan paljon hyviä ystäviä, joten vesibussiuran taakse jättäminen oli haastavaa.

Tuuli on tunnollinen ja erityisherkkä ihminen, joka toisinaan suhtautuu työhönsä liiankin vakavasti ja tunteella, mutta jolla on tapana nauraa kovaa ja paljon. Liikunta on todella tärkeä osa jaksamista ja hyvinvointia, ja utelias Tuuli onkin harrastanut istuma- ja ajattelutyön vastapainoksi kaikkea mahdollista kuntosalista ja joogasta kiipeilyyn ja vaellukseen. Tuuli vaeltaa pääosin lomillaan, kuten viime keväänä Kolumbian matkallaan. Vaikka vaeltaessa hiki virtaa ja joka paikkaan sattuu, on olo niin onnellinen, sillä luonnon keskellä oleminen on ihanaa ja rentouttavaa vastapainoa teknologian, sosiaalisen median ja puhelimen jatkuvalle pommitukselle.

IT-ala on täynnä erilaisia ihmisiä, joiden osaamiset täydentävät toisiaan!

Vaikka hyvin erilaisten ihmisten kohtaaminen on toisinaan introvertille hieman haastavaa, parasta alassa ovat älykkäät ja inspiroivat, työhönsä intohimoisella palolla suhtautuvat ihmiset ja työkaverit, joilta saa paljon tukea. Lisäksi alalla pääsee jatkuvasti oppimaan uutta, mikä on myös haastavinta, sillä koko ajan on opittava uutta, eikä paikalleen jääminen ole vaihtoehto. Alalla on todella erilaisia ja erilaisen taustan omaavia ihmisiä, eikä ole olemassa yhtä muottia, josta kaikki olisi veistetty. Columbia Roadilla monipuolinen osaaminen on rikkaus, sillä asiakkaiden digitaalisen liiketoiminnan kehittäminen vaatii paljon muutakin kuin koodin kirjoittamista. Kaikilla tiimin jäsenillä tulee olla kokonaisvaltaisempi käsitys ratkaistavana olevasta ongelmasta, jotta osataan keskittyä tekemään oikeita asioita.

Matkan varrelle mahtuu paljon niin ala- kuin ylämäkiäkin. Tuuli päätyi alalle siskonsa ansiosta, ja läheiset ovat olleet innostuneita Tuulin puolesta sekä kiinnostuneita siitä, mitä hän tekee. Kukaan ei ole yrittänyt lannistaa Tuulia, vaan oman pään sisällä olevat möröt ja huijarisyndrooma ovat pahimmat lannistajat. Haastavat tehtävät saattavat saada olon hetkellisesti tyhmäksi, mikä saa aivot lukkoon ja ongelmanratkaisukyvyn katoamaan. Ongelman ratkaisusta seuraavat onnistumisen kokemukset saavat kuitenkin ikävät ajatukset haihtumaan savuna ilmaan ja korvautumaan positiivisilla ajatuksilla siitä, kuinka osaava sitä onkaan! Onnistumisen kokemuksia tulee jatkuvasti, ja jokainen saavutettu etappi ja asiakasta auttava projekti on jo itsessään onnistumisen kokemus.

Tuuli kysyy kaikilta alasta kiinnostuneilta naisilta, että miksi ette ole jo täällä? Johtuuko naisten vähyys alalla kiinnostuksen, tiedon tai uskalluksen puutteesta, vai mistä? Tuulin mukaan IT-alan kuplassa oleminen on mahtavaa, sillä alalla on paitsi toinen toistaan kiinnostavampia tehtäviä, myös maailman parhaat työkaverit ja työyhteisöt. Tuuli on huomannut useiden naisten kanssa #Mimmitkoodaa-tapahtumissa käytyjen keskustelujen pohjalta, että etenkin itsekseen koodaamista opiskeleville naisille saattaa olla epäselvää, milloin oma osaaminen on riittävää alalla pärjäämiseksi.

Vaikka oman osaamisen riittävyys epäilyttäisi, kannattaa alalle hypätä mukaan heti kun mahdollista, sillä mitä nopeammin pääset alalle mukaan, sitä nopeammin opit. Myös vapaaehtoistöiden tekeminen voittoa tavoittelemattomille järjestöille voi kerryttää kokemusta, ja samalla pääsee tekemään hyvää muille. Vertaistuen hakeminen kannattaa, sillä ongelmanratkaisu helpottuu, kun asiat sanoo ääneen. Tämä pätee kaikilla elämän osa-alueilla koodaaminen mukaan lukien. Siinä mielessä koodarit ovat samasta muotista, että Tuuli kokee heidän kanssaan suurta sielujen sympatiaa, vaikka kaikki ovat keskenään niin erilaisia. Alalla ei tarvitse vertailla itseään muihin tai muiden osaamiseen, sillä ihmisillä on keskenään todella erilaisia vahvuuksia, jotka täydentävät toinen toisiaan. IT-alalla sinun ei tarvitse olla niin kuin muut, vaan voit olla juuri sellainen kuin olet!

Haastattelimme

Tuuli Tiilikainen
Konsultti

Columbia Road