‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

Aito halu oppia kantaa pitkälle

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Eveliina Uusitalo, 21, ei oikeastaan edes tiennyt päätyvänsä töihin nettisivujen rakentamisen pariin, ennen kuin hän haki harjoittelupaikkaa nykyisestä työpaikastaan markkinointitoimistossa.

– Näin ilmoituksen, että Tovarille etsittiin tyyppiä tekemään HTML:ää ja CSS:ää, ja mietin, että niitä olisi kiva päästä kokeilemaan. Siihen mennessä olin katsonut niistä jotain perusteita ja rakennellut vähän nettisivuja kavereiden kanssa, mutta opiskelin myynnin ja markkinoinnin tradenomitutkintoa, johon ei juuri tietotekniikkaa sisältynyt yhtä WordPress-kurssia lukuun ottamatta.

Eve pääsi harjoitteluhaastatteluun, jossa hän muun muassa näytti tulevalle työnantajalleen kolme päivää koodaamansa, nuoremmille serkuilleen keksimäänsä aarteenmetsästyspeliin kehittämänsä logo quiz -tehtävän – ja sai paikan.

– Sain myöhemmin kuulla, että minulla oli hakijoista kaikista vähiten kokemusta, mutta minusta oli kuulemma huokunut halu oppia ja päästä tekemään. Siitä se tekeminen sitten alkoi: mulle annettiin tehtäväksi “rakenna tuollainen nettisivu”, ja sitten aloin selvittelemään, että miten se tehdään.

Jatkuvaa opettelua – myös virheiden teon osalta

Alussa sivujen rakentaminen vaatikin jatkuvaa googlaamista ja selvittelyä. Samalla se on Evelle edelleenkin työssä parasta – se, että koko ajan tulee uusia juttuja, joita pääsee ratkaisemaan, ja saa lopulta konkreettisen lopputuloksen aikaiseksi.

– Sitten kun johonkin pulmaan keksii ratkaisun, tulee ihan voittajafiilis. Pitää tiedostaa, että tässä hommassa ei ole koskaan valmis. Mutta kun on aito halu tehdä ja kehittyä, se auttaa oppimisprosessissa tosi paljon.

Eve tunnistaa itsessään myös pyrkimyksen täydellisyyteen, ja huomaa joskus tekevänsä työtä jopa “liian huolellisesti”, virheitä välttäen, mikä taas voi toisinaan hidastaa tekemistä.

– Pitää uskaltaa kokeilla asioita ja tehdä virheitä, koska niitä sattuu kaikille. En kuitenkaan ole virheiden sallimisessa mikään maailman paras, mutta opettelen koko ajan. Mulle on jopa sanottu töissä, että “voi kun Eve tekisi jonkun virheen, että me hurrataan sitten”.

Firman ainoa naiskoodari

Kun ihmiset kysyvät, mitä Eve tekee työkseen, hän saattaa vastata leikillään: “Rakentelen nettisivuja, enkö näytäkin ihan nörtiltä?”.

– On kiva vähän leikkiä sillä ihmisten mielikuvalla, miltä nettisivujen rakentaja tyypillisesti näyttää. En kuitenkaan ole koskaan kohdannut mitään ääneen sanottua kritiikkiä osaamisestani. Ja jos asiakas ei olisikaan vakuuttunut ennen työn aloittamista, niin työn valmistuttua sitten viimeistään on. Jos voin olla rikkomassa stereotypioita, niin sehän on vain kivaa.

Töissä Eve sparraa paljon etäyhteyden päässä olevan toisen web-rakentajan kanssa, mikä auttaa osaamisen kehittämisessä ja vinkkien jakamisessa.

– Monesti heitellään puolin ja toisin ajatuksia, että “oletko kuullut tästä, tsekkaa tuo”, ja samoin meidän back-end -koodarilta saa apua ja vinkkiä aina, jos on tarvis. Seuraavaksi haluaisinkin opetella enemmän esimerkiksi PHP:tä ja JavaScriptiä.

Vapaa-ajallaan Eve harrastaa tanssia ja ompelee itselleen vaatteita.

– Olen aiemmin harrastanut balettia 11 vuotta. Kai siinä jotain samaa on kuin koodaamisessa ja toisaalta ompelussa – pikkutarkkaa tekemistä, jossa näkee työnsä tuloksen.

Even paras vinkki alasta kiinnostuneille onkin vain aloittaa tekeminen. Esimerkiksi itselle tehdyt CV:n tapaiset nettisivut toimivat hyvin siinä, että pystyy näyttämään konkreettisesti osaamistaan ja edistymistään.

– Uskon myös siihen, että jos olet oikeasti kiinnostunut alasta, niin kyllä potentiaaliset työnantajat näkee myöskin sen. Pitää vaan uskaltaa olla mahdollisimman aito oma itsensä, ja näyttää se oma kiinnostus ja innostus ulospäin.

Haastattelimme

Eveliina Uusitalo
internetin rakentaja
Markkinointitoimisto Tovari

Haastattelija

Mari Moilanen